În țară există 200.000 de copii supradotați, adică 6% din numărul total al elevilor. Dintre aceștia, doar 1% reușesc să-și dezvolte potențialul intelectual cu care sunt înzestrați. Acesta este motivul pentru care țara noastră se confruntă cu unul din cele mai grave exoduri de creiere din lume.
Fundația Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României combate acest fenomen printr-un program unic în țara noastră, care dorește să îmbunătățească performanțele copiilor supradotați, iar părinții și profesorii să primească recomandări pentru a folosi la maximum potențialul de care dispun copiii.
"Aceste cifre sunt doar niște estimări pentru că în România nu există studii cu privire la copii dotați. Fundația Dan Voiculescu a dezvoltat acest program tocmai pentru a identifica acești tineri pentru că nu știm câți sunt dar nici nu facem nimic pentru a-i identifica.
Prima etapă din programul O clipă sclipitoare este căutarea acestor copii, apoi îi testăm și ulterior beneficiază de ședințe individuale. Fundația Dan Voiculescu oferă copiilor cursuri avansate de șah, limba japoneză sau robotică, totul pentru a susține educația de excelență și performanțele copiilor din România", a declarat Alina Panico, manager comunicare FDVDR.
David, are 8 ani, și o vârstă mentală de 12
"Cel mai mult îmi place să gătesc, cel mai des fac pâine. Am o rețetă foarte ușoară pe care o face des. Dar când nu fac pâine, mă axez pe programarea vizuală. La școală nu mai aflu lucruri noi, le știu deja. Vreau să mă fac matematician, programator și bucătar", a precizat David Constantinescu, participant al Concursului "O minte sclipitoare".