Antena 3 CNN Economic O mare companie din Ungaria, controlată de guvernul lui Viktor Orban, preia pachetul majoritar al E.ON Energie România

O mare companie din Ungaria, controlată de guvernul lui Viktor Orban, preia pachetul majoritar al E.ON Energie România

A.I.
2 minute de citit Publicat la 19:08 16 Dec 2024 Modificat la 19:08 16 Dec 2024

Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat, luni, un acord privind cumpărarea pachetului majoritar al E.ON Energie România, precum și achiziția diviziei de soluții pentru gospodării și clienți a companiei E.ON România, transmite Agerpres.

Conform acordului, MVM va achiziționa o participație de 68% în cadrul E.ON Energie România și o participație de 98% în E.ON Asist Complet, se spune într-un comunicat al grupului ungar.

Tranzacția urmează să se finalizeze în 2025, după obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților competente.

Cele două companii au decis să nu facă publică valoarea tranzacției.

"Pasul de astăzi reprezintă o etapă importantă pentru extinderea regională a Grupului MVM. Prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni al E.ON Energie România, ne consolidăm poziția în Europa Centrală şi de Est, asigurând o bază solidă şi continuitate pentru clienții noștri din România, care vor beneficia în continuare de servicii de cea mai înaltă calitate.

Împreună cu echipa de management a viitoarei noastre companii membre, ne propunem să identificăm şi să valorificăm noi sinergii, care să sprijine dezvoltarea pieței din România şi să întărească rolul Grupului MVM în regiune.

Sunt nerăbdător să colaborez alături de colegii noștri din România și am încredere că vom construi împreună un viitor de succes", a declarat Karoly Matrai, CEO al Grupului MVM, citat în comunicat.

În urma preluării pachetelor majoritare de către compania ungară, activitățile operaționale ale E.ON Energie România şi E.ON Asist Complet vor continua să se desfășoare în mod normal, în timp ce grupul MVM își propune să mențină stabilitatea operațiunilor preluate şi să contribuie la dezvoltarea lor pe termen lung, se mai afirmă în comunicatul citat.

Director E.ON: Tranzacția va permite companiei să se concentreze pe tranziția energetică în Europa

"E.ON își analizează constant portofoliul pentru a-şi susține strategia axată pe sustenabilitate, digitalizare și creștere.

Decizia anunțată astăzi este rezultatul unei analize detaliate, care a luat în considerare impactul și dinamica schimbărilor din sectorul energetic asupra operațiunilor extinse ale Grupului E.ON.

Această tranzacție va permite companiei să se concentreze pe domeniile prioritare, aliniate obiectivului său de a deveni un catalizator al tranziției energetice în Europa", a declarat Marc Spieker, director comercial al E.ON SE.

Cine este grupul ungar MVM

Grupul MVM este principalul furnizor de energie din Ungaria, o companie deținută 100% de stat, care ocupă locul șase în Europa Centrală.

Cu o prezență activă în 23 de țări, peste 19.000 de angajați şi un portofoliu de peste 11 milioane de clienți, atât casnici, cât şi corporativi, inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia și România, grupul este un actor important în ecosistemul energetic al regiunii.

În primul semestru al acestui an, compania a vândut o cantitate de 76 TWh de gaze naturale şi de 19 TWh de energie electrică.

MVM are o capacitate de stocare a gazelor naturale de 4,4 miliarde de metri cubi și susține că 85% din producția de energie electrică este neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

După primele șase luni ale acestui an, grupul a afișat o valoare EBITDA (câștiguri înainte de cheltuielile cu dobânzile, țaxele, deprecierea si amortizarea, n.r.) în valoare de 450 miliarde forinți.

E.ON Energie România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale şi energie electrică din țară, deservește aproximativ 3,4 milioane de clienți.

E.ON Assist Complet este o companie regională specializată în servicii energetice, care oferă soluții pentru instalarea și întreținerea infrastructurii.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole