Antena 3 CNN Sport JO 2024 O luptătoare din India și-a tăiat părul ca să poată juca finala pentru medalia de aur la JO 2024 dar a fost descalificată

O luptătoare din India și-a tăiat părul ca să poată juca finala pentru medalia de aur la JO 2024 dar a fost descalificată

Echipa olimpică a Indiei este devastată după ce luptătoarea Vinesh Phogat a fost descalificată cu câteva ore înainte de meciul pentru medalia de aur pentru că a depășit limita de 50 kg cu 100 de grame, în ciuda faptului că și-a tăiat părul pentru a reduce din greutatea corporală. 

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a apelat la rețelele sociale pentru a-și exprima „disperarea” față de situația extrem de neobișnuită în care este implicată sportiva supranumită ”Leoaica Indiei”.

Phogat trebuia să o înfrunte pe Sarah Hildebrandt din SUA în finala de joi seară. Indianca s-a încadrat în greutatea admisă marți, dar a trebuit să fie din nou testată miercuri dimineața. Phogat a alergat și a sărit peste noapte în încercarea de a-și scădea greutatea, dar a eșuat cu doar 100 de grame.

Narendra Modi a numi-o pe Phogat „campioană printre campioni” și „mândria Indiei” într-un mesaj pe rețelele sociale. El a adăugat: ”Mi-aș dori să exprim în cuvinte sentimentul de disperare pe care îl experimentez. În același timp, știu că personifici rezistența. Întotdeauna a fost natura ta să învingi provocările. Te susținem cu totii”.”

Medicul șef al Indiei, Dinshaw Pardiwala, a explicat: „Luptătorii participă de obicei la o categorie de greutate mai mică decât greutatea lor naturală. Le oferă un avantaj deoarece se luptă cu [adversari care nu sunt la fel de puternici]. Procesul de reducere a greutății implică o restricție calculată a alimentelor și apei, împreună cu transpirația de la exerciții și saună până la cântărirea de dimineață”.

„Vinesh a trebuit să bea cantități mici de apă pentru a preveni deshidratarea. S-a constatat că greutatea ei după participare a fost crescută. Antrenorul a inițiat procesul normal de reducere a greutății pe care l-a folosit întotdeauna cu Vinesh și s-a simțit încrezător că va fi atins.
Cu toate acestea, s-a descoperit că Vinesh avea 100 de grame peste categoria ei de 50 de kg și, prin urmare, a fost descalificată. Au fost folosite toate măsurile drastice posibile, inclusiv tăierea părului. Cu toate acestea, ea nu era sub greutatea permisă de 50 kg.

Phogat era deja foarte populară în propria ei țară. Ea a dormit pe străzile din New Delhi în semn de protest față de acuzațiile sexuale din sportul ei.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile