Antena 3 CNN Externe Mapamond O jucătoare de șah din Rusia și-a otrăvit adversara cu mercur. Momentul în care pune substanța pe piesele de șah, surprins de camere

O jucătoare de șah din Rusia și-a otrăvit adversara cu mercur. Momentul în care pune substanța pe piesele de șah, surprins de camere

de Robert Kiss    |   

O jucătoare de șah rusă este investigată după ce ar fi fost surprinsă în timp ce stropea tabla adversarului ei cu ceea ce autoritățile au spus că este o substanță care conține mercur, ca parte a unei tentative de otrăvire a adversarei sale, înaintea unui meci de săptămâna trecută, scrie NBC News.

Amina Abakarova se confruntă cu o posibilă interdicție pe viață și cu potențiale proceduri penale, au declarat autoritățile ruse, după incidentul din timpul unui turneu din republica caucaziană Daghestan. 

Federația Rusă de Șah a emis miercuri o declarație despre ceea ce a spus că este „o încercare de a otrăvi un participant la campionatul Republicii Daghestan de la Makhachkala”, referindu-se la capitala Daghestanului.

Abakarova a fost suspendată temporar de la toate competițiile aflate sub autoritatea federației naționale, până la încheierea unei anchete penale.

Declarația se referă la un videoclip al incidentului distribuit de Baza, un canal de știri Telegram. 

Videoclipul de 34 de secunde o arată pe Abakarova plimbându-se prin sala cu tablele de șah pregătite pentru un turneu și părând că atinge piesele de pe una dintre table, înainte de a se uita în jur și a pleca. 

Baza a relatat că incidentul a avut loc vinerea trecută în timpul unei competiții la Casa de șah din Makhachkala. Unul dintre participanții care s-a așezat la masă s-a îmbolnăvit în timpul turneului, a scris Baza, adăugând că organizatorii au sunat la poliție după ce au analizat videoclipurile de supraveghere în acea seară.

Canalul a identificat-o pe femeia care s-a îmbolnăvit drept Umaiganat Osmanova. 

Sazhid Sazhidov, ministrul sportului din Daghestan, a publicat miercuri o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram, susținând că Abakarova, care provine din Makhachkala și a câștigat turneul înainte, a răspândit o substanță care ulterior s-a dovedit a conține mercur, pe masa folosită de Osmanova.

„Ca urmare, în timpul meciului starea de sănătate a Osmanovei s-a înrăutățit și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Cu toate acestea, nimeni altcineva nu a fost rănit”, a spus el.

„În acest moment, viețile participanților la competiție nu sunt în pericol”, a spus Sazhidov, adăugând că turneul se încheie joi. 

„La fel ca mulți alții, sunt perplex de ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat el. Presupusele acțiuni ale lui Abakarova, a spus el, „ar fi putut duce la cel mai trist rezultat; au amenințat viața tuturor celor care se aflau în casa de șah, inclusiv a ei. Acum va trebui să răspundă pentru acțiunile sale în fața legii.”

„A vrut să mă otrăvească. M-am simțit rău”

Într-un interviu acordat miercuri pentru ziarul rus Izvestia, Osmanova a spus că a văzut „niște bile minuscule” ieșind de sub tablă în timpul turneului. Ea a spus că nu a avut idee despre ce este până când și-a dat seama că ar fi putut fi mercur, așa că a alertat organizatorii.

„M-am simțit rău. Am început să respir adânc și nu am putut primi suficient aer. Nu am putut înțelege ce se întâmplă”, a spus Osmanova. 

Ea a acuzat-o pe Abakarova că a încercat intenționat să o otrăvească și că a pus în pericol mulți oameni din clădire. „Mulți oameni ar fi putut fi răniți”, a adăugat ea. 

Mercurul poate fi o otravă puternică, care poate duce la simptome respiratorii. Pot apărea, de asemenea, crampe abdominale, diaree, disfuncție renală, tulburări de vedere și leziuni ale sistemului nervos central.

Directorul executiv al Federației Ruse de Șah, Alexander Tkachyov, a declarat miercuri agenției de presă de stat Tass că oficialii au fost „profund dezamăgiți” de incident. „Așteptăm reacția organelor de drept. Dacă vinovăția jucătorului de șah este dovedită, atunci reacția noastră va fi cât se poate de dură. Până la descalificarea pe viață”, a spus el.

Ministerul de Interne din Daghestan a declarat miercuri că cercetează incidentul și substanța în cauză. Nu a spus dacă Abakarova era în reținută sau se confruntă cu vreo acuzație.

Subiecte în articol: sah Rusia Mercur otrava
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile