Antena 3 CNN Life O grădină zoologică din Finlanda trimite înapoi în China doi panda și dă vina pe inflație

O grădină zoologică din Finlanda trimite înapoi în China doi panda și dă vina pe inflație

de Georgiana Marina    |   

O grădină zoologică din Finlanda a trimis înapoi în China doi urşi panda uriaşi, cu mai bine de opt ani înainte de data la care era stabilită returnarea, și a at vina pe inflaţia în creştere şi pe costurile ridicate de întreţinere ca să își motiveze decizia, scrie The Guardian.

Urşii panda, numiţi Lumi şi Pyry, au fost aduşi în Finlanda în ianuarie 2018, la câteva luni după ce preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat ţara nordică şi a semnat un acord comun privind protecţia animalelor.

Acordul finlandez prevedea ca urșii panda să fie ținuți 15 ani, însă ei vor fi trimiși înapoi, nu înainte de a sta o lună în carantină, potrivit Grădinii Zoologice Ahtari, unde se află acum cei doi panda.

[GAL layout="5"]

Grădina zoologică, o companie privată, a investit peste 8 milioane de euro în zona unde trăiesc animalele şi are costuri anuale de 1,5 milioane de euro pentru întreţinerea lor, inclusiv o taxă plătită Chinei, a declarat directorul Ahtari, Risto Sivonen.

De la înfiinţarea sa, în 1949, Republica Populară Chineză a trimis urşi panda la zoo din străinătate pentru a întări legăturile comerciale și relaţiile externe.

Grădina zoologică a sperat că urşii panda vor atrage vizitatori la sediul din centrul Finlandei, dar anul trecut a afirmat că din cauza pandemiei a avut mai puțin vizitatori, iar datoriile au crescut. 

Inflaţia în creştere a sporit costurile, au afirmat reprezentanţii grădinii zoologice, iar guvernul Finlandei a respins, în 2023, solicitările de finanţare de la stat. În total, negocierile pentru returnarea animalelor au durat trei ani, a spus Sivonen. ”Acum am ajuns într-un punct în care chinezii spun că se poate face”, a afirmat Sivonen.

Returnarea urşilor panda a fost decizie a grădinii zoologice care nu a implicat guvernul finlandez şi nu ar trebui să afecteze relaţiile dintre cele două ţări, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului finlandez de Externe.

În ciuda eforturilor Chinei de a ajuta grădina zoologică, în final cele două ţări au ajuns la concluzia, după consultări amiabile, că urşii panda vor fi returnaţi, a arătat Ambasada chineză la Helsinki, într-o declaraţie pentru Reuters.

 

Subiecte în articol: panda gradina zoologica China Finlanda
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile