Antena 3 CNN Actualitate O furtună geomagnetică puternică va lovi Pământul astăzi

O furtună geomagnetică puternică va lovi Pământul astăzi

de Laura Dinu    |   

Soarele a întâmpinat luna octombrie cu un spectacol impresionant, eliberând două erupții solare puternice în decurs de puțin peste 24 de ore.

Cea mai recentă dintre cele două a fost o erupție solară de tip X, cea mai puternică din această categorie. Aceasta a atins punctul maxim marți, 1 octombrie, la ora 18:20 EDT (22:20 GMT).

Conform raportului de la Spaceweather.com, citat de space.com, această erupție a fost asociată cu o ejecție coronală de masă, adică o explozie masivă de plasmă solară. Ejecția a fost direcționată către Pământ și se așteaptă să lovească planeta astăzi, 4 octombrie, ceea ce ar putea declanșa o furtună geomagnetică puternică, suficient de intensă pentru a amplifica spectacolul aurorelor boreale.

Furtunile geomagnetice provoacă perturbări ale câmpului magnetic al Pământului, care duc nu doar la aurore boreale, dar care afectează și sistemele de navigație, rețelele electrice și comunicațiile prin satelit. Cu cât furtuna este mai puternică, cu atât efectele vor fi mai dramatice.

Această erupție a fost una dintre cele mai importante din actualul Ciclu Solar 25, fiind clasată drept a doua ca intensitate, după o erupție de tip X8.7, care a avut loc pe 14 mai. Explozia din 1 octombrie a provocat probabil pierderi parțiale sau complete ale semnalelor radio de înaltă frecvență în zonele luminate de Soare, inclusiv în părți din emisfera vestică, Oceanul Pacific, Australia și regiunea Asia-Pacific.

Erupția din 2 octombrie 2024 a fost produsă de pata solară AR3842. Cu o zi înainte, pe 30 septembrie, aceeași pată solară a generat o erupție de tip M7.6. Clasa M este a doua cea mai puternică categorie, fiind de zece ori mai slabă decât cea de tip X. Erupția de pe 30 septembrie a avut loc la ora 19:59 EDT (23:59 GMT) și a provocat o pană de semnal radio pe unde scurte în părți din Oceanul Pacific.

Deși erupția din 30 septembrie nu a fost asociată cu o ejecție coronală de masă îndreptată spre Pământ, cea din 1 octombrie a fost semnificativă și se așteaptă să aibă efecte globale. Aceasta ar urma să afecteze sistemele tehnologice sensibile de pe Pământ.

Subiecte în articol: furtuna geomagnetica erupție solară
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile