Antena 3 CNN Externe Mapamond O femeie și-a forțat fiica să se mărite cu un bărbat pe care nu-l voia. La scurt timp a primit o veste șocantă și a ajuns la închisoare

O femeie și-a forțat fiica să se mărite cu un bărbat pe care nu-l voia. La scurt timp a primit o veste șocantă și a ajuns la închisoare

de Redacția Antena 3 CNN    |   

O mamă a devenit prima persoană care a fost condamnată la închisoare în Australia potrivit legii privind căsătoriile forțate, după ce și-a obligat fiica să se căsătorească cu un bărbat care ulterior a ucis-o.

Sakina Muhammad Jan, care are peste 40 de ani, a fost găsită vinovată că în 2019 și-a forțat fiica, pe Ruqia Haidari, care avea 21 de ani, să se căsătorească cu Mohammad Ali Halimi, de 26 de ani, primind în schimb bani.

La șase săptămâni după nuntă, Halimi și-a ucis soția, crimă pentru care a fost condamnat la închisoare pe viață. Luni, Sakina Muhammad Jan, care a susținut mereu că este nevinovată, a fost condamnată și va sta cel puțin un an după gratii, după ce un judecător a spus că aceasta a exercitat o „presiune intolerabilă” ​​asupra fiicei sale pentru a se căsători, potrivit BBC.

Legea privind căsătoriile forțate au fost adoptată în Australia în 2013 și prevede o pedeapsă maximă de șapte ani de închisoare. În acest moment, sunt mai multe dosare pe rolul instanțelor, însă Jan este prima persoană condamnată pentru această faptă.

Jan este refugiată afgană care a fugit de persecuția talibanilor și a migrat în regiunea australiană Victoria împreună cu cei cinci copii ai săi în 2013. Avocații ei susțin că suferă profund din cauza morții fiicei sale, dar că este nevinovată.

Ancheta, însă, a arătat altceva. Femeia și-a forțat prima dată fiica să se căsătorească religios pe când avea doar 15 ani, însă această reuniune nerecunoscută oficial, s-a încheiat după 2 ani. Atunci, Ruqia Haidari a spus că nu mai vrea să se căsătorească înainte de a împlini 27 sau 28 de ani, pentru că voia să studieze și să obțină un loc de muncă, a spus judecătoarea Fran Dalziel.

Însă mama a ignorat dorințele fiicei sale și a făcut așa cum a crezut ea că este mai bine. Astfel, a „abuzat” de puterea ei de mamă și a obligat-o să se căsătorească, a spus Dalziel.

Jan a fost condamnată la trei ani de închisoare, dar poate fi eliberată după 12 luni și își va ispăși restul de pedeapsă făcând muncă în interesul comunității.

În timpul procesului din 2021 în care Halimi a fost judecat pentru uciderea lui Haidari, s-a stabilit că acesta a fost extrem de violent încă din prima zi de căsnicie.

Într-o declarație de luni, procurorul general Mark Dreyfus a descris căsătoria forțată drept „cea mai des întâlnită infracțiune asemănătoare sclaviei” din Australia, poliția federală primind 90 de plângeri în perioada 2022-2023.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile