Antena 3 CNN Actualitate Justiție O femeie din Iași, rănită într-un accident provocat de soțul ei care a adormit la volan, a primit despăgubiri de 100.000 de lei

O femeie din Iași, rănită într-un accident provocat de soțul ei care a adormit la volan, a primit despăgubiri de 100.000 de lei

de Redacția Antena 3 CNN    |   

O femeie din județul Iași, grav rănită într-un accident de circulație provocat în urmă cu trei ani chiar de către soțul ei care a adormit la volan, a obținut despăgubiri de 100.000 de lei printr-o decizie a instanței. 

Accidentul s-a produs în iulie 2021, în localitatea Satu Nou. Carmen P. era pe scaunul din dreapta, în mașina condusă de soțul ei. Acesta a adormit, mașina a părăsit strada și a lovit puternic un cap de pod. Femeia a suferit multiple fracturi și fisuri ale vertebrelor și a avut nevoie de mai bine de o lună de îngrijiri medicale, însă nu și-a revenit complet după accident. Poartă în continuare un corset cu o tijă metalică de susținere a coloanei vertebrale, iar cinci vertebre sunt prinse în șuruburi. Durerile de coloană au devenit cronice, zilnic ambele picioare îi amorțesc, iar sistemul de prindere a corsetului i-a provocat o afecțiune dermatologică. De asemenea, femeia suferă de depresie în urma accidentului care i-a schimbat viața, potrivit Ziarul de Iași.

La doi ani de la accident, femeia a dat în judecată firma de asigurări la care soțul său avea polița RCA. În acțiunea sa, ea a solicitat acordarea unor daune morale în valoare de 414.000 lei. Suma a fost calculată în baza Ordinului comun nr. 1/2293/2022 al Autorității de Supraveghere Financiară și al Ministerului Sănătății. Ordinul vizează stabilirea despăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere, în baza unui punctaj stabilit de Institutul de Medicină Legală. Raportul de evaluare traumatologică depus de femeie la dosar stabilea 75 de puncte pentru vătămările fizice și 15 puncte pentru cele psihice. Conform ordinului, fiecare punct de traumă este echivalat cu dublul salariului de bază minim brut pe țară. La data accidentului, acesta era de 2.300 lei lunar, rezultând astfel cei 414.000 lei solicitați.

Însă compania de asigurări a contestat punctajul, a trimis documentația unui medic specialist, care a întocmit propriul raport de evaluare, ajungând la un total de doar 20,5 puncte de traumă. Pretențiile femeii ar fi fost deci mult exagerate, depășind sfera noțiunii legale de „satisfacție echitabilă” și ajungând în cea a „îmbogățirii fără justă cauză”. 

Calculele făcute de cele două părți nu au fost luate în considerare de magistrații Tribunalului în analiza cazului.

„În acordarea despăgubirilor solicitate în prezenta cauză, Ordinul nu are caracter obligatoriu pentru instanța de judecată. Astfel, el este emis în temeiul unui act normativ care nu era în vigoare la data încheierii poliței și nici la data săvârșirii faptei cauzatoare a prejudiciului, iar legea nu poate fi aplicată retroactiv”, au explicat judecătorii. Ei au precizat că evaluarea daunelor morale nu este supusă unor criterii legale prestabilite, despăgubirile aflându-se la latitudinea judecătorului, în limitele impuse de contractul de asigurare RCA. Conform acestuia, limitele de despăgubire pentru vătămări corporale este de 5 milioane euro, iar pentru pagube materiale, de un milion de euro.

Magistrații au apreciat că suma de 100.000 lei ar reprezenta o despăgubire echitabilă pentru Carmen P. Însă femeia nu este mulțumită de soluția Tribunalului și a depus o contestație.

Subiecte în articol: accidente despagubiri procese
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile