Antena 3 CNN Politică Scandalul fețelor de masă de la Cotroceni. Ciolacu acuză că doar una a costat 9.000 de euro. Administrația Prezidențială: Sunt 157

Scandalul fețelor de masă de la Cotroceni. Ciolacu acuză că doar una a costat 9.000 de euro. Administrația Prezidențială: Sunt 157

de Claudia Popovici    |   

Marcel Ciolacu a criticat cheltuielile extravagante ale președintelui Klaus Iohannis, în ultimele luni de mandat ca președinte al României. Potrivit unei liste cu achizițiile Administrației Prezidențiale, reiese că o față de masă ar fi costat 9.071 de euro. Alți 7.000 de euro au fost folosiți pentru repararea luminii de la iazul Palatului, dar şi recondiționarea unei uşi cu 13.800 de euro. În acest context, premierul a spus că „îmi e greu să accept acest lucru şi fiecare trebuie să răspundă pentru cheltuielile pe care le face". Într-un răspuns pentru antena3.ro, Administrația Prezidențială spune că este vorba, de fapt, despre 157 de fețe de masă și nu despre una singură.

Potrivit SEAP, Palatul Cotroceni a cheltuit din banii publici 9.071 de euro pentru o faţă de masă. La asta se adaugă, potrivit listei de pe SEAP, repararea iluminatului iazului și fântânilor arteziene pentru care s-a plătit suma de 7.278 euro.

De asemenea, la începutul anului, prin luna martie, au fost curățate și tapițate fotoliile de la Cotroceni, servicii pentru care s-a plătit suma de 27.820 euro. Mai mult, s-a recondiționat și o ușă la Cotroceni cu nu mai puţin de 13.800 euro. La asta se mai adaugă şi suma de 7 milioane de lei pe care Guvernul României l-a alocat, luni,  Administrației Prezidențiale pentru rectificarea bugetară, potrivit documentelor afișate pe site-ul oficial al Ministerul Finanțelor.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a criticat cheltuielile din ultimul an de mandat al lui Klaus Iohannis ca președinte al României. 

„Chiar să dau 9.000 euro pe față de masă. Mi-e greu să accept acest lucru. Fiecare răspundem de cheltuielile pe care le facem. Este Curtea de Conturi și presă și opinia publică", a spus Marcel Ciolacu

Administrația Prezidențială: O față de masă a costat 288 de lei

Într-un răspuns pentru antena3.ro, Administrația Prezidențială spune că este vorba, de fapt, despre 157 de fețe de masă și nu despre una singură.

„Având în vedere activitățile de protocol care sunt organizate de cǎtre Administrația Prezidențială cu ocazia evenimentelor la care participǎ delegații naționale şi internaționale, sunt necesare o serie de obiecte specifice, inclusiv fețe de masă. 
Astfel, pentru înlocuirea celor care prezentau un grad ridicat de uzură, Administrația Prezidențială a achiziționat un număr de 157 de fețe de masă și huse de protecție de masă cu valoarea totală de 45.359 lei fără TVA (la un preț mediu de 288,91 lei/bucata).”, se arată în răspunsul Administrației Prezidențiale.

Ce dotări de lux are vila de protocol a președintelui Iohannis de la Neptun

Funcția de președinte i-a adus lui Klaus Iohannis, de-a lungul timpului, numeroase avantaje, printre care și vila din Neptun, Nufărul, în care locuia în trecut Nicolae Ceaușescu. Are mai multe dotări, precum piscină, teren de tenis, dar și plajă privată.

Cum arată avionul de lux cu care Iohannis a făcut vizite oficiale externe

Potrivit Boarding Pass, șeful statului a călătorit spre New York - SUA pentru a fi prezent la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) cu un avion privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg.

Vorbim despre aceeași aeronavă de lux cu care Iohannis a mers în turneele din Emiratele Arabe Unite sau din Africa, dar și în Coreea de Sud. Potrivit datelor, Președintele României a efectuat în anul 2023 nu mai puțin de 29 de deplasări oficiale, asta însemnând aproximativ 90 de zboruri efectuate cu avioane private folosind un buget peste 40 de milioane de lei.

[GAL layout="5"]

Notă: Aceasta știre a fost completată după răspunsul Administrației Prezidențiale.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile