Doi părinți, doi bunici și o fetiță de 11 ani din Hemerziu, Iași, au început să se simtă rău după ce au mâncat o conservă de peşte și au chemat ambulanța.
Potrivit primelor informaţii, aceştia au simptomele unei toxiinfecţii alimentare.
Specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care se consumă conservele şi preparatele din peşte.
„Peştele marinat insuficient preparat termic poate transmite boala numită botulism. Uneori poate prezenta şi complicaţii, ajungându-se la fenomene neurologice, chiar la insuficienţă respiratorie", spune directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
În astfel de cazuri poate fi vorba despre botulism, o boală rară, gravă, care este cauzată de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, foarte periculoasă. Sunt trei tipuri de botulism, cel transmis prin alimente, aşa cum este cazul bărbatului din Iaşi, cel transmis prin răni şi botulismul infantil. Alimentele care pot duce la astfel de infecţii sunt de obicei cele conservate.