Antena 3 CNN Life Știinţă O explozie a unei stele va putea fi văzută cu ochiul liber. Are loc o dată la 80 de ani: „Un eveniment unic în viață”

O explozie a unei stele va putea fi văzută cu ochiul liber. Are loc o dată la 80 de ani: „Un eveniment unic în viață”

de Bianca Chirilă    |   

O stea din constelația Corona Borealis va exploda înainte de luna septembrie, devenind vizibilă cu ochiul liber în emisfera nordică, un „eveniment unic în viață”, potrivit NASA, transmite Business Insider.

Explozia, un eveniment ce poate fi observat o dată în viaţă în sistemul T Coronae Borealis, va da senzaţia apariţiei unei noi stele, ce străluceşte puternic pe cerul nopţii, înainte de a dispărea din nou pentru alţi 80 de ani. T Coronae Borealis va putea fi vizibilă cu ochiul liber în săptămânile următoare.

Steaua face parte dintr-un sistem cu două stele numit T Coronae Borealis, situat la 3.000 de ani lumină distanță, iar la fiecare 80 de ani ea explodează. Acest tip de eveniment ceresc se numeşte novă. Un expert a declarat pentru The New York Times că aceste nove sunt „practic bombe cu hidrogen”.

Nu trebuie să vă faceți griji, însă. T Coronae Borealis este mult prea departe pentru ca explozia să afecteze Pământul în vreun fel.

„Va fi una dintre primele 50 de cele mai strălucitoare stele de pe cer. Va fi la fel de strălucitoare ca stelele din Carul Mare”, a declarat astrofotograful Dan Bartlett.

Experții recomandă pasionaților de astronomie să meargă în locuri liniștite, aflate în afara orașelor, să privească direct spre cer și să folosească o aplicație cu harta stelelor pentru a găsi constelația. 

Ultima dată când oamenii au văzut nova T CrB a fost în 1946. Și, în ultimul deceniu, sistemul stelar s-a comportat la fel ca înainte de evenimentul din '46, ceea ce a determinat NASA să prezică că nova ar putea reapărea pe cerul nopții până în septembrie.

Nova vs Supernova

Totuși, este important ca nova și supernova să nu fie confundate. Supernova se formează atunci când o stea explodează complet, iar o novă este o explozie a unei stele care face ca steaua respectivă să devină mai strălucitoare, iar apoi să revină la forma inițială.

Asta se întâmplă cu una dintre stelele din sistemul T Coronae Borealis. Sistemul cu două stele constă dintr-o mică pitică albă, miezul unei stele moarte, care este blocată pe orbita unei stele roșii gigantice.

Pe măsură ce giganta roșie sfâșie stelele din apropiere, giganta albă densă absoarbe șrapnelul, un amestec de materiale bogate în hidrogen care îi ies în cale.

Mica stea moartă devine apoi treptat mai fierbinte până când toată acea energie este eliberată într-o explozie cosmică uriașă numită nova.

Subiecte în articol: explozie stea constelatie astronomi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile