Marion Pritchard, o femeie nobilă care înspăimântată de scenele în care trupele naziste au dat buzna în casele evreilor din Amsterdam pentru a-i urca pe copii acestora în camioane, s-a alăturat mișcării clandestine de salvare a evreilor, a murit pe 11 decembrie, acasă, în Washington, relatează New York Times.
Venerabila doamnă avea 96 de ani. Acesta suferea de arterioscleroză cerebrală, a anunțat familia ei.
"Până în 1945, am mințit, furat, înșelat, păcălit și chiar ucis", mărturisea aceasta într-un discurs în 1996 susținut la Universitatea din Michigan, SUA, acolo unde a primit Medalia Wallenberg, o decorație oferită de instituție în memoria lui Raoul Wallemberg, diplomatul suedez care a salvat zeci de mii de evrei maghiari în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În 1942, doamne Pritchard era o studentă la asistență socială furioasă pe nedreptățile ocupației naziste din Olanda la adresa evreilor. Într-o zi, și-a amintit cum a văzut cum soldații naziști lua copiii evrei de păr, de mâini și de picioare și îi aruncau în camioane.
A luat apoi atitudine, a înregistrat copii evrei ca fiind ai ei, i-a hrănit și le-a găsit case sigure. Nu a vorbit despre activitățile sale nici cu propriul frate, pentru a nu se afla.
Eforturile ei au fost recunoscute ulterior de comunitatea evreiască.