Antena 3 CNN Actualitate Inedit O descoperire făcută în România schimbă tot ce ştiam despre europeni. „Este un nou capitol în istoria umanităţii”

O descoperire făcută în România schimbă tot ce ştiam despre europeni. „Este un nou capitol în istoria umanităţii”

1 minut de citit Publicat la 07:54 24 Apr 2018 Modificat la 07:54 24 Apr 2018

 În urmă cu peste 15 000 de ani, populaţia umană din Europa a suferit schimbări semnificative.

Analize ADN, făcute pe schelete datate în această perioadă, demonstrează faptul că în structura genetică a indivizilor studiaţi s-a produs o transformare, determinată, cel mai probabil, de situaţia climei de la acea vreme. Conform rezultatelor obţinute de cercetători, se pare că grupurile de vânători-culegători au fost înlocuite atunci de o populaţie necunoscută, potrivit Descopera.

Pe parcursul cercetării, specialiştii Institutului Max Planck din Germania au folosit ADN prelevat de la nivelul rămăşiţelor osoase ale unor indivizi care au trăit în perioada cuprinsă între anii 35000 - 7000 î.Hr.

Pentru a reconstitui ADN-ul indivizilor analizaţi, oamenii de ştiinţă au folosit fragmente osoase provenind din ţări precum Italia, Germania, Belgia, Franţa, Cehia şi chiar România. Trei dintre scheletele studiate au aparţinut unor indivizi care au trăit în zona Franţei şi a Belgiei de astăzi, în timpul Epocii de Gheaţă.

Analizând materialul genetic al acestora, s-a demonstrat că indivizii aveau un set unic de markeri genetici. Pe de altă parte, reprezentanţii populaţiilor care au trăit în perioada următoare nu mai prezentau, sub nicio formă, această caracteristică genetică. Acest rezultat demonstrează faptul că omul modern a părăsit Africa într-o singură etapă, care avut loc în urmă cu circa 50.000 de ani.
 

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole