Moartea a provocat indignare în țara în care una din trei fete este probabil să se căsătorească până la 18 ani, în ciuda interdicției prin lege.
Poliția din Zimbabwe a acuzat un bărbat după ce o fetiță de 15 ani a murit în timpul nașterii, lângă un altar al bisericii luna trecută.
Hatirarami Momberume, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat de violarea Annei Machaya, a cărei moarte a provocat indignare în țară și a fost pedepsita de ONU.
[GAL layout="2"]Părinții fetei, Edmore Machaya și Shy Mabika, au fost acuzați de obstrucționarea justiției și falsificarea documentelor de identitate pentru a ascunde vârsta fiicei lor.
Purtătorul de cuvânt al poliției, Paul Nyathi, a confirmat că Anna a murit la 15 iulie și a fost îngropată într-un altar din zona rurală din Marange, în estul Zimbabwe.
Poliția a mai spus săptămâna aceasta că numele adolescentei nu era Memory, așa cum a fost raportat anterior.
„Ancheta este în desfășurare în vederea dezvăluirii tuturor faptelor din acest caz”, conform unei declarații a poliției citată de The Guardian.
Moartea tinerei de 15 ani a provocat o puternica indignare din partea zimbabweenilor și a comunității internaționale, organizațiile pentru drepturile femeilor cerând acțiuni rapide pentru a proteja adolescentele de prădătorii sexuali.
Curtea constituțională din Zimbabwe interzice căsătoria sub vârsta de 18 ani, dar ONU spune că una din trei fete este probabil să se căsătorească înainte de a atinge această vârstă.
Potrivit Amnesty International, o cincime din decesele materne din Zimbabwe au loc la fetele cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.
O campanie online #justiceformemory este în tendințe pe Twitter în Zimbabwe, iar o petiție pentru a opri într-un mod mai eficient căsătoria copiilor a primit până acum peste 92.000 de semnături.
Nyaradzayi Gumbonzvanda, ambasadorul de bunăvoință al Uniunii Africane pentru încheierea căsătoriei cu copii, a declarat pentru The Guardian: „Sunt supărat și revoltat pentru că violul și căsătoria dintre copii nu ar trebui să aibă loc în societatea noastră modernă. Avem toate legile și cunoștințele pentru a le preveni. Este atât de dureros încât, în calitate de țară, am lăsat această practică (n.r. să-și urmeze cursul) pe nesimțite ”.
Gumbonzvanda a solicitat acțiuni rapide din partea autorităților.