Antena 3 CNN Externe Mapamond O carte rară care fusese furată a fost găsită pe un site de licitații. Polițiștii au intrat pe fir și au făcut o descoperire uluitoare

O carte rară care fusese furată a fost găsită pe un site de licitații. Polițiștii au intrat pe fir și au făcut o descoperire uluitoare

N.B.
1 minut de citit Publicat la 12:25 16 Oct 2024 Modificat la 12:25 16 Oct 2024

Un tâmplar a furat din casele nobiliare florentine 695 de lucrări care valorau peste 3 milioane. Acestea au fost recuperate de carabinierii din departamentul pentru protecția patrimoniului cultural în cadrul investigațiilor efectuate pe parcursul a trei ani, operaţiune realizată în colaborare cu FBI. 

Printre bunurile găsite s-au numărat patru farfurii ceramice realizate de Manifattura Ginori realizate exclusiv pentru Președintele Republicii Italiene, o farfurie din dinastia Ming, sfârșitul perioadei Kangxi de la sfârșitul secolului al XVII-lea, un tablou de Giovanni Fattori și cartea De Honesta Disciplina cu semnătură olografă a lui Giorgio Vasari.

[GAL layout="5"]

Corriere della Sera relatează că ancheta a început în anul 2021, când a fost furată cartea "De Historia Stirpium Commentarii Isignes" (Basel 1542), realizată de Leonhart Fuchs şi sustrasă din locuința unui florentin între 2018 și 2019, era vorba despre o ediţie priceps.

Volumul, identificat ulterior pe site-ul unei case de licitații florentine, a fost confiscat în Florența de la un comerciant de antichități venețian, despre care se crede că este un cumpărător de bună credință. De la recuperarea volumului au început ample cercetări care au implicat, în diverse calități, 12 suspecți. 

Perchezițiile realizate la suspecţi au dus la recuperarea a peste 600 de lucrări furate pe o perioadă de cinci ani de unul dintre suspecți în timp ce efectua mici lucrări de întreținere în mai multe locuințe nobiliare.

Bunurile furate erau apoi vândute pe piaţa de antichităţi din Italia şi, în unele cazuri, în străinătate.

Procurorul de caz a explicat că "cel care vindea lucrările a colaborat cu o persoană care făcea lucrări de tâmplărie în case nobiliare și a luat marfa fără știrea proprietarilor. Vorbim despre aproximativ 600 de active cu o valoare totală de peste 3 milioane."

Carabinierii - în timpul cercetărilor - l-au identificat și pe presupusul hoț dintre cele douăsprezece persoane din provincia Florența care erau cercetate în acel moment. Este  vorba despre un tâmplar care se ocupă de reparații şi care este considerat responsabil că s-a infiltrat în casele aristocratice. 

În timpul perchezițiilor poliţiştii au găsit și un fel de registru care le-a permis să reconstituie cu exactitate lista lucrărilor care fuseseră furate și, de asemenea, detaliile personale ale persoanelor implicate.

 

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole