Antena 3 CNN Life Lumea animalelor O balenă cu cocoașă a traversat 3 oceane pentru a se împerechea, doborând toate recordurile de distanță ale speciei sale

O balenă cu cocoașă a traversat 3 oceane pentru a se împerechea, doborând toate recordurile de distanță ale speciei sale

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 13:01 11 Dec 2024 Modificat la 13:01 11 Dec 2024

O balenă cu cocoașă mascul a traversat cel puțin trei oceane în căutarea unei partenere, arată un nou studiu, potrivit Live Science.

Călătoria balenei este cea mai lungă distanță pe marele cerc între două observații înregistrate vreodată pentru această specie (Megaptera novaeangliae), au declarat oamenii de știință. Distanța marelui cerc se referă la cea mai scurtă distanță dintre două puncte de pe Pământ, măsurată pe suprafața sferică a planetei.

Cercetătorii au precizat că odiseea balenei a început în largul coastei Columbiei din estul Oceanului Pacific și s-a încheiat în largul coastei Zanzibar din sud-vestul Oceanului Indian, parcurgând 13.046 de kilometri în jurul globului.

„Genul de descoperire la care primul nostru răspuns a fost că trebuie să existe o eroare”

Balena a înotat probabil spre est din Columbia, mergând pe curenții predominanți din Oceanul de Sud și vizitând potențial populațiile de balene cu cocoașă din Oceanul Atlantic, a declarat coautorul studiului Ted Cheeseman, doctorand la Southern Cross University din Australia și director al Happywhale, o bază de date de imagini în care cercetătorii au colectat dovezi pentru studiu.

„Aceasta a fost o descoperire foarte interesantă, genul de descoperire la care primul nostru răspuns a fost că trebuie să existe o eroare”, a declarat Cheeseman pentru Live Science. Împreună cu kilometrajul uimitor, una dintre cele mai importante descoperiri ale studiului a fost că balena a trecut pe la mai multe populații de balene cu cocoașă de-a lungul drumului, explorând mai departe decât orice altă balenă cu cocoașă cunoscută de știință, a spus Cheeseman.

[GAL layout="5"]

Balenele cu cocoașă urmează de obicei modele de migrație foarte constante, deplasându-se între zonele de hrănire din apele reci din apropierea polilor și zonele de reproducere mai apropiate de tropice. Se știe că balenele înoată mai mult de 8.000 km în direcția nord-sud în fiecare an, dar nu tind să călătorească mult în direcția est-vest și, în general, nu se amestecă cu alte populații.

Masculul din noul studiu a stabilit un nou record de distanță

Călătoria peste ocean observată în noul studiu arată că migrațiile balenelor cu cocoașă sunt mai flexibile decât credeau cercetătorii până acum. În timp ce oamenii de știință au mai înregistrat ocazional migrații similare - cum ar fi cazul unei balene cu cocoașă femelă care a înotat 9.800 km din Brazilia în Madagascar între 1999 și 2001 - masculul din noul studiu a stabilit un nou record de distanță în timp ce călătorea dintr-o zonă de reproducere în alta.

„Am reușit să documentăm un comportament nou care oferă o perspectivă importantă asupra ecologiei balenelor cu cocoașă”, a declarat autorul principal al studiului, Ekaterina Kalashnikova, un biolog care lucrează cu Programul Cetaceelor din Tanzania și Centrul Barazuto pentru Studii Științifice din Mozambic, pentru Live Science.

Descoperirea se bazează pe fotografiile pe care cercetătorii le-au făcut între 2013 și 2022 și pe care le-au postat ulterior pe Happywhale. Fotografiile au arătat același mascul matur sexual în două locații din largul Columbiei și apoi cinci ani mai târziu în Canalul Zanzibar, de fiecare dată în compania unui grup competitiv - un grup de balene în care o femelă este păzită îndeaproape de un mascul „escortă principală” și alți masculi concurează pentru accesul la ea, a spus Kalashnikova.

Motivația călătoriei a fost probabil sexul, masculul în cauză sporindu-și șansele de reproducere prin amestecul cu membrii unei alte populații de reproducere. Alte motive pentru aventura neobișnuită a balenei ar putea fi legate de schimbările de mediu care au un impact asupra distribuției hranei, de schimbările climatice și de creșterea populației de balene cu cocoașă, care stimulează competiția dintre masculi în timpul sezonului de hrănire și de reproducere, potrivit studiului.

Cercetarea a fost publicată marți, 10 decembrie 2024, în revista Royal Society Open Science.

Citește mai multe din Lumea animalelor
» Citește mai multe din Lumea animalelor
TOP articole