Antena 3 CNN Externe NYT: Serviciile Secrete recunosc că nu au verificat terenul de golf înaintea tentativei de asasinat a lui Trump de duminică

NYT: Serviciile Secrete recunosc că nu au verificat terenul de golf înaintea tentativei de asasinat a lui Trump de duminică

de Andreea Ştefan    |   

Secret Service nu a percheziționat perimetrul Trump International Golf Club din West Palm Beach, Florida, duminică, înainte ca fostul președinte Donald J. Trump să-și înceapă partida, o recunoaștere care a pus agenția sub un nou control, la două luni după prima tentativă de asasinat din Pennsylvania, potrivit The New York Times.

Decizia ridică și mai multe semne de întrebare cu privire la resursele și capacitatea Serviciului Secret de a-și îndeplini în mod adecvat atribuțiile într-o perioadă de creștere a violenței și o campanie unică între un vicepreședinte în funcție și un fost președinte.

În timp ce directorul interimar al agenției a salutat un agent Secret Service pentru că a acționat rapid și a prevenit orice vătămare a lui Trump duminică, F.B.I. a declarat că datele din telefonul mobil al atacatorului au indicat că acesta a petrecut aproape 12 ore în apropierea terenului de golf înainte de a îndrepta pușca în direcția lui Trump în timp ce acesta juca golf.

Luni după-amiază, Ronald L. Rowe Jr., directorul interimar al Secret Service, a declarat reporterilor de la biroul șerifului din Palm Beach County: „Președintele nici măcar nu trebuia să meargă acolo”.

Rowe a declarat că Trump, candidatul republican la președinție, nu avea în programul său oficial o ieșire pe terenul de golf. Rowe nu a clarificat în declarațiile sale dacă aceasta înseamnă că agenții nu au avut timp să măture terenul de golf. Cu toate acestea, este de notorietate publică faptul că Trump joacă frecvent golf duminica pe unul dintre terenurile sale din Florida, ceea ce crește nivelul de risc pentru fostul președinte.

Rowe și-a lăudat agenții pentru că au observat țeava unui pistol printre tufișurile de la clubul de golf și au tras în suspect, Ryan W. Routh, 58 de ani, înainte ca acesta să poată trage. A început o vânătoare de oameni, în urma căreia Routh a fost reținut la scurt timp. Luni, acesta a fost acuzat în fața unui tribunal federal de posesie de armă de foc în calitate de infractor.

Metodele Serviciului Secret „au fost eficiente ieri”, a declarat Rowe. El a subliniat identificarea „timpurie” a amenințării, evacuarea imediată a lui Trump și ajutorul unor măsuri de protecție sporite - inclusiv prezența trupelor de contraspionaj.

Dar, după episodul de duminică, legiuitorii, ofițerii de aplicare a legii și absolvenții Secret Service s-au întrebat dacă agenția în dificultate este încă la înălțimea misiunii sale de a proteja actualii și foștii președinți și familiile lor.

„Sunt foarte îngrijorată de rapoartele potrivit cărora suspectul ar fi stat în tufișuri timp de 11 ore”, a declarat Beth Celestini, un agent vechi al Secret Service care l-a protejat pe președintele Barack Obama înainte de a se pensiona în 2021. „Secret Service are protocoale în care, dacă sunt puse în aplicare, acest suspect ar fi trebuit să fie descoperit înainte de incident.”

Ronald Layton, un veteran de 26 de ani al agenției care a condus diviziile cu supravegherea protecției și securității evenimentelor, a întrebat: „A fost doar noroc că l-ați prins pe acest tip sau ați avut mecanismele adecvate pentru acest tip de lucruri pe spectrul amenințărilor?”

Rowe a declarat că, pentru a face față unui mediu de amenințare din ce în ce mai dificil, Serviciul Secret ar avea nevoie ca Congresul să ofere mai multe fonduri pentru personal, ore suplimentare și facilități.

Apelul său a primit deja sprijinul președintelui Biden, care a declarat luni dimineață reporterilor de la Casa Albă că „Serviciul are nevoie de mai mult ajutor” și că Congresul „ar trebui să răspundă nevoilor lor”.

Asistenți implicați în comisiile de credite ale Senatului și Camerei Reprezentanților, care au solicitat anonimatul deoarece nu au fost autorizați să dezvăluie discuții private, au declarat că grupurile analizează cererile Serviciului Secret.

În același timp, înalți oficiali ai Camerei se gândesc dacă să organizeze un vot pentru a extinde jurisdicția unui grup de anchetă pentru a include evenimentele de duminică, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune. Grupul de lucru al Camerei investighează circumstanțele împușcăturilor din 13 iulie din Butler, Pennsylvania, în care un presupus asasin, Thomas Crooks din Bethel Park, Pennsylvania, a tras în dl Trump în timpul unui miting de campanie.

Urechea lui Trump a fost zgâriată și un participant la miting a fost ucis. Nu este clar dacă episodul din West Palm Beach a fost, de asemenea, în jurisdicția grupului operativ.

Secret Service întreprinde acum a doua revizuire internă în două luni, în speranța de a determina dacă a gestionat evenimentele de duminică în mod corespunzător.

Agenții însărcinați cu protecția actualilor și foștilor președinți, precum și a familiilor acestora, lucrează ore îndelungate, cu puține pauze.

Pe lângă protecția liderilor străini care vizitează Statele Unite, Secret Service păzește mai mult de 40 de persoane: Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris, Donald Trump, alți foști președinți și familiile lor apropiate. O creștere a discursului instigator la ură și a amenințărilor violente a complicat misiunea agenției.

De la Butler încoace, Secret Service a redistribuit membri ai echipei de avansare a lui Biden către Trump și Harris, a furnizat geamuri speciale pentru a-l înconjura pe Trump în timpul evenimentelor de campanie și a primit resurse suplimentare de la Pentagon. Agenția-mamă, Departamentul pentru Securitate Internă, a trimis, de asemenea, 1 500 de agenți de investigații proprii pentru a consolida rândurile Serviciului Secret.

Lipsa cronică de personal, agravată de programul de lucru lung și uneori epuizant, a făcut ca Secret Service să aibă atât personal insuficient, cât și subfinanțare în domenii precum instalațiile și tehnologia.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile