Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre relația pe care tot mai multe persoane o au cu mâncarea, care a încetat de mult să mai fie doar un combustibil necesar pentru funcționarea corectă a organismului.
„Relația cu mâncarea spune foarte mult despre toate relațiile din viața noastră, fie ele sentimentale/personale/intime sau familiale/afective. Există 2 tipologii:
- fie suntem extrem de deschiși, pasionali, impulsivi sau chiar excesivi cu sursele de plăcere din viața noastră și atunci ne asumăm să iubim/mâncăm mult, cu toate bunele și relele care decurg din asta
- fie suntem într-o încercare permanentă de a ne demonstra valoarea, de a ne controla viața, silueta și mâncarea conformându-se atunci unor reguli/strategii stricte.
In situațiile de mai sus nu e niciun mister, părțile implicate își respectă angajamentele, e un fel de "căsnicie" cu toate momentele ei de "la bine și la rău". Drama și nefericirea apar când există o relație toxică, de abuz și suferință, un amestec ciudat de dragoste și ură, pe sistemul " rău cu rău, dar mai rău fără rău"!
Asta mi se pare că a devenit relația noastră cu mâncarea, o dependență păguboasă care ajunge să ne "umfle" și să ne producă mai multă suferință decât plăcere/bucurie.
Că nu ne mai dăm voie să ne bucurăm de mâncare e de rău și e exclusiv vina noastră. Că ajungem să mâncăm orice și oricât, e tot vina noastră. Normalitatea conform căreia mâncare=stare de bine a fost uitată. Evidența conform căreia "sănătos" nu e sinonim cu "dietetic" a fost ignorată. Mâncăm fără să ne placă și ne mirăm că ne-am îngrășat, știind că e mult mai simplu și mai comod să ne confruntăm cu așa o problemă ispititoare. Dacă "suma viciilor este constantă", de ce nu mai vorbeste nimeni despre alte "păcate"? Cum de am devenit cu toții experți în nutriție, dar suntem analfabeți emoțional și incapabili de a stabili relații reale, umane? De ce am ajuns să simțim doar prin intermediul mâncării, când ea trebuia să fie doar una dintre numeroasele surse de plăcere și bucurie din viața noastră?
In săptămâna iubirii, eu vreau să simplificăm și să de-dramatizăm relația pe care o avem cu mâncarea, nu e atât de "pe viață și pe moarte" cum suntem făcuți să credem. Nu trebuie să ajungem să urâm mâncarea, trebuie doar să nu facem din ea iubirea vieții noastre...orice relație exclusivă e nefirească, se creează prea multă presiune/așteptări/resentimente. In săptămâna iubirii eu vă invit să împărțiți, să diversificați, să experimentați Lăsați mâncarea să fie doar una din plăcerile voastre, dar umpleți viața și cu alte elemente/ingrediente capabile să vă răsfețe simțurile. Cât despre afecțiune, tandrețe, iubire, pasiune, înfiorare, mie mi se par trăiri mult prea complexe și intense ca să fie satisfăcute cu mâncare Așa că liber la...diversificare”, a spus Mihaela Bilic.