Antena 3 CNN Life Sănătate Nutriționistul Mihaela Bilic explică diferența dintre alimentele expirate și cele stricate

Nutriționistul Mihaela Bilic explică diferența dintre alimentele expirate și cele stricate

1 minut de citit Publicat la 23:47 29 Iun 2018 Modificat la 23:47 29 Iun 2018

Lumea modernă se confruntă cu alte reguli alimentare, iar cei care sunt adulți acum poate că își amintesc copilăria la bunici, când laptele se punea ”la prins”.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică pe pagina de Facebook ce înseamnă aliment expirat: „Acum majoritatea produselor sunt industrializate, așa că e treaba producătorului să răspundă pentru ce e în cutie/ambalaj. Dacă cumpărăm lapte proaspăt și se brânzește la fiert îl aruncăm pentru că e expirat – înainte știam că doar e fermentat și făceam din el brânză proaspătă.

Și oul are în prezent un termen mic de valabilitate, acolo unde eu știu că la țară se ținea oul la rece în cămară mai mult de o lună. Nici până azi n-am crezut ca uleiul și oțetul expiră, când la Discovery am aflat ca s-au găsit vase cu ulei perfect păstrate deși vechi de secole.

Gemul și dulceața din cămara bunicii avea etichetă cu anul preparării, nicidecum cu termenul de valabilitate, și cu cât erau mai vechi erau mai bune, chiar dacă se zahariseau un pic.

Brânza care prinde un pic de mucegai nu e stricată, ci fermentată suplimentar, depinde apoi doar de gustul nostru dacă ne place sau nu. Și pe șunca și pastrama puse la afumat în pod se face mucegai, dar asta nu înseamnă că sunt stricate.

Părerea mea este că termenul de valabilitate trebuie să fie un reper, iar importanța lui este una serioasă: ne absolvă pe noi, consumatorii, de griji și transferă toată responsabilitatea siguranței alimentrare către producătorii din industrie”.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole