Medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică în ce fel funcţionează corpul şi cât de meteodependenţi suntem.
„Glandele endocrine secretă hormonii responsabili de succesiunea somn-veghe, apetit, producţia de căldură, transpiraţie, capacitatea de muncă şi rezistenţa la efort. Este recomandat să respectăm ritmul metabolismului şi să adaptăm dieta zilnică cerinţelor corpului, folosindu-ne de alimentele de sezon pentru a satisface necesarul de proteine, glucide şi lipide, dar mai ales pe cel de vitamine, minerale şi fitonutrienţi – elementele cheie pentru sănătate“, explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe mihaelabilic.ro.
Potrivit acesteia, organismul uman funcţionează după ceas: astfel, dimineaţa, devreme, sunt eliberaţi hormonii de trezire care au ca efect pregătirea tuturor celulelor şi sistemelor pentru a face faţă provocărilor zilei.
„La ora 11:00 şi 17:00 se descarcă insulină, hormon care scade glicemia şi „cere“ o mică gustare, iar spre seară metabolismul încetineşte şi organismul se pregăteşte de culcare datorită sintezei de hormoni cu rol de liniştire şi refacere.Toată această activitate determină senzaţia de foame şi duce implicit la consumul de alimente, „combustibilul“ care furnizează energia necesară funcţionării organismului“.
S-a observant că metabolismul celor care trăiesc în ţările nordice cheltuieşte mai multe calorii pentru menţinerea constantă a celor 37°C proprii corpului uman, în timp ce, la tropice, aportul zilnic poate fi cu 500-1.000 calorii mai mic.