Numărul persoanelor care mor prematur din cauza accidentului vascular cerebral va crește cu 50% pănâ în 2050, atrag atenția specialiștii, dacă nu se iau măsuri urgente.
Acest lucru se va întâmpla dacă lumea nu va lua măsuri semnificative pentru a limita prevalența accidentului vascular cerebral și a factorilor de risc, potrivit CNN.
Accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cauză de deces în lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății, provocând 6,6 milioane de decese în 2020. Se preconizează că acest număr va atinge 9,7 milioane în 2050, potrivit raportului.
"Lacunele în serviciile de accident vascular cerebral din întreaga lume sunt catastrofale. Avem nevoie de o îmbunătățire drastică astăzi, nu peste 10 ani", a declarat dr. Sheila Martins, președintele Organizației Mondiale (WSO).
Majoritatea deceselor estimate prin accident vascular cerebral vor avea loc în țările cu venituri mici și medii
Cercetătorii au descoperit câteva bariere cheie în calea supravegherii, prevenirii, îngrijirii și reabilitării de înaltă calitate. Acestea includ conștientizarea scăzută a accidentului vascular cerebral și a factorilor săi de risc, cum ar fi diabetul, colesterolul crescut, obezitatea, dieta proastă și fumatul.
Cele mai multe dintre aceste decese estimate prin accident vascular cerebral – 91% – vor avea loc în țările cu venituri mici și medii, se arată în raport.
Raportul afirmă că decesele cauzate de accident vascular cerebral sunt de așteptat să crească de la 6,6 milioane în 2020 la 9,7 milioane până în 2050.
Cauzele și simptomele pentru AVC
AVC-ul apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă, iar țesutul creierului nu primește sânge și oxigen.
Tulburări de mers, vorbire și înțelegere, precum și paralizia sau amorțeala feței, brațului sau piciorului sunt simptome ale accidentului vascular cerebral.
Numărul de noi pacienți cu AVC a crescut cu aproape 70% din anii 1990 până în 2020. Numărul accidentelor vasculare cerebrale a crescut cu aproximativ 20% la persoanele cu vârsta sub 70 de ani.
Factori de risc pentru accident vascular cerebral
1. Hipertensiune arterială
2. Boli de inimă
3. Indicele de masă corporală ridicat sau obezitate
4. Niveluri ridicate de zahăr sau diabet zaharat
5. Fumatul
7. Poluarea mediului ambient cu particule în suspensie
Prevenirea riscului de accident vascular cerebral
1. Dieta săracă în sare: un astfel de obicei alimentar poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății rinichilor.
2. Pierderea în greutate: Nivelurile scăzute de exerciții fizice, stilul de viață sedentar și greutatea excesivă pot avea o asociere directă cu accidentul vascular cerebral.
3. Spune nu fumatului: fumatul este un factor de risc major pentru accident vascular cerebral.
4. Consumul de alcool: Consumul prea mult de alcool poate crește tensiunea arterială, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral.
5. Controlați diabetul și nivelul colesterolului: Dacă aveți diabet sau o afecțiune cardiacă, ar trebui să gestionați bine aceste afecțiuni pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, conform Hindustan Times.