Picioare grele, degete care nu mai suportă inele sau o creştere în greutate rapidă şi inexplicabilă. Acestea sunt primele semne ale retenţiei de apă. Cum combatem această afecţiune? Cu apă!
Pentru că organismul are tendinţa de a-şi face depozite de lichide, dacă uităm să îl hidratăm suficient.
Acest diagnostic, aparent banal, ascunde afecţiuni alarmante.
"În momentul în care ai edeme, organismul spune clar: ceva se întâmpla rău cu mine! Reținem apa și iarna daca nu respectam anumite reguli de stil de viata sanatos, de exemplu. Un exces de sare ne da edeme la nivelul mâinilor, picioarelor, fetei, în special la ploape, dar vara aceste edeme sunt exagerate datorita căldurii care ne face o vasodilatație la nivelul pielii și atunci edemul este mult accentuat", a spus medicul primar Valentina Boboc.
Retenția hidrică are o plajă mult mai largă de cauze organice, mai ales la femei. De aceea, trebuie investigat un astfel de simptom, atunci când persistă. Edemele pot fi inclusiv efecte adverse ale medicamentelor antihipertensive sau medicamentele corticosteroide.
În mod normal, lichidul din țesuturi este drenat de sistemul limfatic care actioneaza ca un filtru, adică preia și elimină toxinele, reziduurile celulare, apa, grasimile, bacteriile, fungii, pentru ca, mai apoi, limfa să fie deversată în sânge. Când activitatea limfei, sau a rinichilor, dar și a ficatului, sau a inimii, sunt afectate de stări patologice date, atunci retenția de lichide trebuie privită ca un simptom colateral și trebuie acordată o atenție deosebită investigarii și tratării cauzelor specifice.