Cel mai recent studiu al oamenilor de ştiinţă a arătat că este posibil ca nucleu intern al Pământului să fi încetat să se mai rotească, având şanse mari să-şi inverseze sensul de mişcare, potrivit CNN.
Nucleul interior al Pământului este situat la aproximativ 5.000 km sub scoarța terestră și este separat de mantaua semisolidă de nucleul exterior lichid, ceea ce permite nucleului interior să se rotească cu o viteză diferită de cea a rotației Pământului.
Nucleul intern este format, în principal, din materii grele, precum fierul, nichelul şi cromul, reprezentând aproximativ o treime din masa Pământului.
Yi Yang, cercetător științific, asociat la Universitatea din Peking, și Xiaodong Song, profesor de catedră la Universitatea din Peking, au studiat undele seismice ale cutremurelor care au trecut prin nucleul interior al Pământului pe traiectorii similare, începând cu anii 1960, pentru a deduce cât de repede se rotește nucleul interior.
Citeşte şi: Un asteroid va trece foarte aproape de Pământ | Inginerii NASA au anunţat distanţa la care se va apropia
Cercetarea a fost publicată în revista Nature Geoscience, luni, şi cuprinde date preţioase pentru ştiinţă.
Astfel, cei doi cercetători au descoperit că începând cu 2009, înregistrările seismice, care anterior se schimbau în timp, au arătat puţine diferenţe, ceea ce i-a făcut să ia în calcul faptul că rotaţia nucleului intern s-a oprit.
"Nucleul intern aproape că și-a încetat rotația în ultimul deceniu"
"Oferim observații surprinzătoare, care indică faptul că nucleul intern aproape că și-a încetat rotația în ultimul deceniu și ar putea să se confrunte cu o inversare", au scris ei în studiu, potrivit CNN
"Privind deceniul dintre 1980 și 1990, observi schimbări clare, dar când te uiți la deceniul 2010 - 2020 nu vezi prea multe schimbări", a adăugat Song.
Cu toate acestea, geofizicianul Hrvoje Tkalcic a declarat că nucleul interior nu se opreşte complet şi nu există motive de îngrijorare.
"Studiul arată că nucleul interior este acum mai sincronizat cu restul planetei decât în urmă cu un deceniu, când se rotea un pic mai repede. Nu se întâmplă nimic cataclismic", a afirmat geofizicianul.
Pe de altă parte, Song și Yang, autorii studiului, susţin că un mic dezechilibru în forțele electromagnetice și gravitaționale ar putea încetini și chiar inversa rotația nucleului interior.
De asemenea, ei cred că acest lucru face parte dintr-un ciclu de șapte decenii și că punctul de cotitură, anterior celui pe care l-au detectat în datele lor, în jurul anilor 2009/2010, a avut loc la începutul anilor 1970.
De altfel, cei doi cercetători sunt de acord cu părerea autorului cărții "The Earth's Inner Core: Revealed by Observational Seismology", Tkalcic, care a declarat că "sunt necesare mai multe date și metode inovatoare pentru a face lumină în această problemă interesantă".
Tkalcic a mai adăugat că, în ciuda progreselor ştiinţei, este încă dificil de înţeles ce se întâmplă în interiorul Pământului.
"Vă puteți gândi la seismologi ca la medicii care studiază organele interne ale corpului pacienților, folosind echipamente imperfecte sau limitate.
Așadar, în ciuda progreselor, imaginea noastră despre interiorul Pământului este încă neclară și ne aflăm încă în stadiul de descoperire", spune el.