Antena 3 CNN Externe „Nu o faceți!”. Un complot misterios, pus la cale de ucraineni, l-a făcut pe șeful armatei ruse să-i sune pe americani

„Nu o faceți!”. Un complot misterios, pus la cale de ucraineni, l-a făcut pe șeful armatei ruse să-i sune pe americani

de Robert Kiss    |   

La începutul acestei luni, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a primit un telefon neobişnuit de la omologul său rus care dorea să discute cu el. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Austin vorbise la telefon cu persoana care a ocupat funcția de ministru al apărării la Moscova doar de cinci ori, aproape întotdeauna la iniţiativa Pentagonului şi adesea într-un efort de a evita erori ce puteau escalada conflictul, relatează The New York Times.

Austin luase legătura cu noul ministru rus al apărării, Andrei Belousov, cu doar câteva săptămâni înainte, la 25 iunie, într-un efort de a menţine „liniile de comunicare deschise”, după cum a declarat Pentagonul. A fost prima convorbire telefonică dintre cei doi de când Belousov, un economist, l-a înlocuit pe Serghei Şoigu, în cadrul unei remanieri făcute de Kremlin în luna mai.

Însă pe 12 iulie, l-a sunat Belousov pe Lloyd. Şi asta, pentru a-i transmite un avertisment, potrivit unor oficiali americani şi a unui alt oficial care avea informații cu privire la apel. Moscova ar fi detectat o operaţiune secretă ucraineană împotriva Rusiei care, în opinia ruşilor, avea girul americanilor. Belousov l-a întrebat pe Austin dacă Pentagonul era la curent cu acest complot şi cu potenţialul său de a amplifica tensiunile dintre Moscova şi Washington.

Oficialii Pentagonului au fost surprinşi de acuzaţie şi nu aveau cunoştinţă de niciun astfel de complot, au declarat cei doi oficiali americani, vorbind sub protecția anonimatului.

Dar orice ar fi dezvăluit Belousov, au spus cei trei oficiali, a fost luat suficient de în serios, încât americanii i-au contactat pe ucraineni şi le-au spus, pe scurt: „Dacă vă gândiţi să faceţi aşa ceva, nu o faceţi!”.

În ciuda dependenţei Ucrainei de ajutorul militar din Statele Unite, precum și de intelligence şi sprijin diplomatic, oficialii ucraineni nu sunt întotdeauna transparenţi cu omologii lor americani cu privire la operaţiunile lor militare, în special cele împotriva ţintelor ruseşti din spatele liniilor inamice. Aceste operaţiuni i-au frustrat pe oficialii americani, care consideră că ele nu au îmbunătăţit în mod semnificativ poziţia Ucrainei pe câmpul de luptă, dar au riscat în schimb să îndepărteze aliaţii europeni şi să extindă războiul.

În ultimii doi ani, operaţiunile care au neliniştit Statele Unite au inclus un atac asupra unei baze aeriene ruse de pe coasta de vest a Crimeei, un camion aruncat în aer care a distrus o parte a podului de peste Strâmtoarea Kerci, ce leagă Rusia de Crimeea, şi atacuri cu drone în interiorul Rusiei. Vladimir Putin se referă adesea la astfel de lovituri ca la „atacuri teroriste”, iar Kremlinul le foloseşte ca dovezi pentru a susţine afirmaţia falsă a lui Putin că invazia sa în Ucraina este de fapt un război defensiv. În ciuda dezminţirilor americane, oficialii ruşi insistă public că astfel de lovituri nu ar putea avea loc fără aprobarea şi sprijinul SUA.

Este încă neclar dacă presupusul complot ucrainean din această lună a fost real şi iminent şi nu se ştie ce formă ar fi putut lua acesta, menţionează NYT. Oficialii Pentagonului şi ai Casei Albe spun că nu s-a întâmplat nimic - încă. Aceştia au refuzat să descrie în detaliu apelul lui Belousov, dar au subliniat nevoia de dialog între adversari, subliniază New York Times.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile