Antena 3 CNN Externe "Nu ieșiți sau veți muri". Uraganul Milton a lovit Florida, și meteorologii sunt îngroziți de puterea lui. Oameni uciși de tornade

"Nu ieșiți sau veți muri". Uraganul Milton a lovit Florida, și meteorologii sunt îngroziți de puterea lui. Oameni uciși de tornade

de Georgiana Marina    |   

Uraganul Milton, categoria 3 din 5, a atins ţărmul în Florida, în sud-estul Statelor Unite, a anunţat Centrul american pentru uragane (NHC). Oficialii așteaptă lumina zilei pentru a evalua daunele: „Nu știm ce vom vedea când va fi lumină aici”. Mai mulţi oameni au murit, sunt peste 3 milioane de oameni fără curent electric şi mulţi alţii au primit ordin de evacuare. Într-o singură zi au fost emise peste 125 de avertismente de tornade, cel mai mare număr de avertismente, depășind recordul anterior de 69 stabilit pe 10 septembrie 2017, în timpul uraganului Irma. Preşedintele Joe Biden le-a transmis americanilor din zonele de risc să plece urgent pentru că altfel îşi riscă viaţa. Specialiştii anunţă rafale de vânt ce pot atinge 260 km/h şi valuri de 3 metri sau mai mari. 

Uraganul Milton, "extrem de periculos", a ajuns pe coasta de vest a Floridei "lângă Siesta Key, în comitatul Sarasota", a scris agenţia americană în buletinul său de la orele 20.30 (joi, 00.30 GMT).

[GAL layout="5"]

Meteorologii se aşteaptă ca Milton să îşi menţină forţa de uragan pe măsură ce traversează peninsula Florida până joi.

Se preconizează că Milton se va "slăbi treptat" pe măsură ce se deplasează spre est, în vestul Atlanticului, şi este probabil să devină o furtună extratropicală la începutul zilei de vineri. 

Meteorolog: "Sunt speriat de moarte"

Ken Graham, director al Serviciului Național de Meteorologie: "Sunt speriat de moarte de unele dintre aceste niveluri ale valurilor de furtună. Valorile sunt absolut periculoase și mortale. Aşa cum spun meteorologii... Ascunde-te de vânt, fugi de apă."

Primarul Kenneth Welch, Florida: "Cel mai bine ar fi să vă scrieți numele pe haine, ca să vă putem identifica."

Aproape jumătate dintre decesele provocate de uragan sunt cauzate de valurile de furtună, potrivit Administraţiei naţionale oceanice şi atmosferice. Însă, în timp ce uraganul Milton se întreaptă spre statul soarelui, oamenii din Florida nu mai au timp să fugă din calea sa.

Primarul Gene Brown, Florida: "Nu încercați să ieșiți acum. Nu încercați să spuneți că trebuie să ies de aici și să ajung la un adăpost, pentru că veți muri."

Florida a raportat deja recordul pentru cele mai multe avertizări de tornadă într-o singură zi.

Michael Brennan, directorul Centrului Național pentru Uragane: "Am văzut rapoarte de daune, o mulțime de imagini cu aceste tornade, iar unele dintre ele au fost chiar de lungă durată. Acest lucru nu este tipic pentru tornadele asociate cu uraganele."

O familie din Fort Myers era acasă când tornada a lovit cartierul. Robert Haight: "Am început cu toții să ne îndreptăm spre hol. Nu am ajuns acolo la timp. Îmi pare rău. Și am auzit o bucată de sticlă crăpându-se și a aspirat tot acoperișul și am simțit cum chestia mă aspira și mi-am luat copilul și soția și ne-am baricadat."

Milton va lăsa în urmă pagube mari... Totuşi, primii respondenţi nu pot ieşi să evalueze sau să efectueze operaţiuni de salvare până când vântul nu se opreşte.

Alejandro Mayorkas, secretarul Securității Interne: "Este o chestiune de viață și de moarte și nu pot să o spun mai direct de atât."

„Nu știm ce vom vedea când va fi lumină aici”

Oficialii din Florida așteaptă lumina zilei pentru a evalua daunele din orașele lor, în timp ce uraganul Milton continuă să lovească statul. „Nu știm ce vom vedea când va fi lumină aici”, a declarat președintele Consiliului Local din Tampa, Guido Maniscalco, pentru Erica Hill de la CNN, joi dimineață. Maniscalco a spus că rafalele puternice de vânt au fost înfricoșătoare pe tot parcursul nopții.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu acoperișul stadionului din Tampa Bay, spulberat de uragan.

Aproape 2,8 milioane de locuințe și afaceri din Florida sunt fără curent electric joi dimineață, pe măsură ce uraganul Milton se răspândește în tot statul, potrivit PowerOutage.us. Cele mai semnificative pene de curent sunt în jurul comitatului Sarasota, unde Milton a ajuns pe insula Siesta Key miercuri seara. Comitatul Hillsborough a înregistrat cele mai multe întreruperi la ora 2 a.m. ET, cu 510.000 de oameni în întuneric. În comitatele învecinate, între 80% și 97% dintre clienții de energie electrică nu au curent, inclusiv în comitatele Sarasota, Manatee și Hardee.

Cea mai mare parte a activității tornadice asociate cu uraganul Milton a avut loc miercuri dimineața și după-amiaza, dar mai multe avertismente au fost emise de diferite birouri ale Serviciului Național de Meteorologie (NWS). La nivelul statului au fost raportate 27 de tornade. În total, peste 125 de avertismente de tornade au fost emise astăzi de birourile NWS din Tampa Bay, Melbourne și Miami. Acesta este cel mai mare număr de avertismente de tornade într-o singură zi în statul Florida, depășind recordul anterior de 69 stabilit pe 10 septembrie 2017 (în timpul uraganului Irma).


 

Subiecte în articol: pagube uragan SUA uragan pagube uragan
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile