Antena 3 CNN Life De ce nu este bine să bei apă după ce ai mâncat ardei iute

De ce nu este bine să bei apă după ce ai mâncat ardei iute

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:00 03 Sep 2023 Modificat la 12:00 03 Sep 2023

Mâncarea condimentată, fie că este vorba de ardei iute sau curry, ne provoacă o arsură în gură. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că alimentele picante conţin o substanță numită capsaicină, care acționează asupra receptorilor de durere de pe limbă.

Interesant este că dacă bei apă după astfel de alimente, vei înrăutăți situația.

De obicei, receptorii de durere de pe limbă se activează atunci când o persoană bea apă clocotită sau mănâncă ceva acid, ceea ce îi poate dăuna sănătății. Sub influența capsaicinei (substanța din alimentele picante), receptorii trimit un semnal de avertizare către creier cum că persoana a consumat un aliment periculos.

După acest eveniment, corpul, sub îndrumarea creierului, reacţionează imediat - ochii încep să lăcrimeze, nasul se înfundă, apare senzația de arsură și dorința de a bea apă. Scopul tuturor acestor reacţii este de a elimina substanța periculoasă din organism şi de a neutraliza efectele acesteia.

Dacă o persoană bea apă după ce a mâncat ceva picant, apa va răspândi capsaicina în gură și va crește senzația de arsură, deoarece această substanță nu se dizolvă în apă.

În loc de apă, experții recomandă laptele, deoarece în el se pot dizolva moleculele de capsaicină, iar senzaţia de arsură va fi calmată. În plus, produsele lactate conţin o proteină numită cazeină, care reacționează cu capsaicina și elimină această substanță din gură, transportând-o în tractul digestiv.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole