Ambasada Serbiei a confirmat vineri că Djokovic deține atât un pașaport standard, cât și un pașaport diplomatic pe care l-a primit după ce a contribuit la câștigarea Cupei Davis 2011.
Ambasada susține că pașaportul ar trebui să asigure că tânărul de 34 de ani primește „un tratament adecvat” atunci când traversează granițele din întreaga lume.
Dar un expert în migrație a spus că Djokovic nu ar trebui să se aștepte ca pașaportul său diplomatic să-i confere drepturi speciale în ceea ce privește anularea vizei sale.
Departamentul australian pentru Afaceri Externe și Comerț afirmă, de asemenea, în mod explicit pe site-ul său web, că deținătorii de pașapoarte diplomatice nu au drepturi sau privilegii speciale.
Avocatul Kian Bone, a spus că pașaportul îi conferă imunitate diplomatică lui Djokovic doar dacă acesta intră în Australia pentru afaceri oficiale de stat.
„Orice cerere de imunitate diplomatică este extinsă doar la „agenții diplomatici” și nu s-ar extinde la un cetățean privat al Serbiei”, a declarat el pentru The Herald Sun.
Beneficiile pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice variază de la o țară la alta, dar mulți nu trebuie să solicite o viză atunci când zboară în străinătate.
Djokovic a primit pașaportul special de la guvernul sârb în 2011 pentru creșterea „popularității Serbiei în lume”.
„Nu există nici o singură țară în lume care să nu fie onorată să vă aibă ca ambasadori”, a spus ministrul sârb de externe Vuk Jeremic.
La o ceremonie de la Belgrad, Djokovic a spus că este o „mare onoare” să primească pașaportul diplomatic și a promis că va răsplăti încrederea publicului în el și colegii săi de echipă.
„Nu sunt obișnuit cu discursurile diplomatice, așa că voi încheia cu promisiunea că vom încerca cu toții să vă justificăm încrederea în noi.”
Într-o declarație, prim-secretarul ambasadei Serbiei, Ivana Isidorovic, a declarat pentru Daily Mail Australia: „Novak Djoković, deoarece este cetățean al Serbiei, are dreptul la protecție consulară ca oricare dintre cetățenii noștri – în același timp, Djokovic, fiind cel mai recunoscut sportiv al nostru, reprezentant în lume, este deținătorul unui pașaport diplomatic, care ar trebui, în teoria diplomatică și practica consulară, să îi garanteze un tratament adecvat la trecerea frontierelor.
„Deși adevărul este că este cel mai bun jucător de tenis din lume, Serbia nu se așteaptă la niciun tratament preferențial pentru Novak Djoković, ci la o abordare adecvată, profesională a autorităților străine.”
„Pe de altă parte, nu ne așteptăm ca, din cauza statutului său de cel mai bun, să fie supus unui tratament deosebit de dur pentru a servi drept exemplu altora, doar din cauza popularității sale”.