Antena 3 CNN Externe Noul ministru de externe al Iranului vrea să „restabilească relaţiile cu ţările europene" și SUA. Ce condiție pune Occidentului

Noul ministru de externe al Iranului vrea să „restabilească relaţiile cu ţările europene" și SUA. Ce condiție pune Occidentului

de Andreea Ştefan    |   

Noul ministru de externe al Iranului, Abbas Araghchi, are în vedere o apropiere de Occident în contextul sancţiunilor internaţionale şi a izolării politice cu care se confruntă Teheranul, relatează DPA.

Ministerul său se va strădui să "depăşească tensiunile cu Washingtonul şi să restabilească relaţiile cu ţările europene", a declarat diplomatul în vârstă de 61 de ani pentru agenţia de presă ISNA după numirea în funcţie, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, el a cerut Occidentului să renunţe la „poziţia sa ostilă" şi să lucreze pentru revitalizarea acordului nuclear de la Viena din 2015.

Araghchi a făcut carieră în diplomaţie şi a deţinut funcţia de ambasador în Finlanda şi Japonia. Mai târziu a fost numit ministru adjunct de externe în timpul fostului preşedinte Hassan Rowhani şi a jucat un rol cheie în negocierile nucleare.

El este văzut ca un susţinător al unor relaţii mai bune cu Occidentul şi al dialogului direct, deşi critic, cu Statele Unite.

Criticii au redus însă aşteptările în ceea ce îl priveşte pe Abbas Araghchi, care va continua probabil să ofere sprijinul Iranului pentru grupurile militante în lupta împotriva rivalului lor Israelul.

Negocierile pentru relansarea acordului nuclear stagnează de mai bine de doi ani.

În urmă cu aproape zece ani, Teheranul a fost de acord să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor ONU, care au avut un impact semnificativ asupra exporturilor de petrol şi asupra sectorului bancar ale Iranului.

Scopul principal al acordului a fost acela de a împiedica dezvoltarea de arme nucleare de către Teheran.

Cu toate acestea, în urma retragerii Statelor Unite din acord în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Iranul a început să-şi ignore treptat angajamentele.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile