Preţul acestor vaccinuri fantomă se ridică la 12,7 miliarde de euro. Prin aceasta metoda, escrocii au încercat să profite de pe urma campaniei de vaccinare care a stagnat din cauza lipsei de doze.
Mai mulţi oficiali ai Comisiei Europene avertizează că nimeni nu ştie ce se află în flacoane, iar cele mai multe ar fi aşa-zise vaccinuri AstraZeneca.
Liderii europeni au discutat prin videoconferinţă despre întârzierile apărute şi au căutat soluţii pentru creșterea producţiei, fiind îngrijoraţi de răspândirea noilor tulpini de coronavirus.
Oficialii europeni au discutat alături de producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 despre cum îi pot proteja pe cei 450 de milioane de cetăţeni de noile tulpini mult mai contagioase. Liderii şi-au propus ca vor vaccina 70% din populaţia adultă până la vară.
”Obiectivul nostru este să vaccinăm minim 70% din populaţia adultă până la vară. Este un obiectiv ambiţios, dar poate fi atins. Este esenţial să ştim data livrărilor din timp”, susține Stella Kyriakedes, comisar european pentru Sănătate.
A treia doză de vaccin, protecție împotriva noilor tulpini
Producătorii vin şi cu noi strategii pentru combaterea tulipinilor care au făcut ravagii în Europa.
”Am pornit un studiu de rapel care are ca scop creşterea imunităţii a celor care au primit ambele doze de vaccin. Aceştia urmează să primească o a treia doză după un anumit timp, undeva între 6 şi 12 luni.
Pentru că tehnologia mARN este atât de flexibilă, printr-o simplă schimbare a secvenţei genetice, putem să producem un nou vaccin. Aşadar, credem că ne va lua undeva la 100 de zile din momentul în care identificăm codul pe care dorim să-l folosim”, a declarat Angela Hwang, Președinte al Grupului Pfizer Biopharmaceuticals.
”Am anunţat recent că vaccinul anti-COVID-19 a avut, în timpul studiilor clinice, o eficacitate ridicată împotriva virusului SARS-CoV-2 din Wuhan şi este primul vaccin care a dat rezultate bune împotriva tulpinilor din Regatul Unit şi Africa de Sud. Luna trecută, am publicat rezultatele din faza a treia a unui studiu din Regatul Unit. 96% împotriva formei originale şi 86% împotriva variantei din Regatul Unit”, spune și Stan Erck, President & Chief Executive Officer, Novavax.
Preşedintele AstraZeneca a anunţat că va încheia un parteneriat cu o companie din Germania pentru a-şi mări capacitatea de producţie. Totodată, preşedintele Pfizer nu susţine ideea interzicerii exportului de seruri, deoarece compania colaborează la nivel mondial pentru dezvoltarea vaccinului său.