Statele Unite au revizuit, pentru prima dată în trei decenii, criteriile care definesc ce alimente sunt considerate „sănătoase”. Produse precum pâinea albă au fost eliminate din listă, în timp ce opțiuni bogate în nutrienți, precum ouăle și somonul, au fost adăugate, au anunțat joi oficialii, potrivit Science Alert.
Această schimbare are loc pe fondul unei crize tot mai grave legate de bolile cronice prevenibile asociate dietei, despre care experții avertizează că necesită acțiuni imediate.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a declarat, de asemenea, că dezvoltă un nou simbol care să ajute producătorii să semnalizeze rapid consumatorilor că un produs respectă criteriile pentru a fi considerat „sănătos”.
„Bolile asociate alimentației, inclusiv bolile de inimă, cancerul și diabetul, sunt principala cauză de dizabilitate și boală în Statele Unite și contribuie la faptul că America are cea mai scăzută speranță de viață dintre țările mari cu venituri ridicate,” a declarat Jim Jones, un oficial de rang înalt al FDA.
Statisticile alarmante subliniază urgența problemei:
- 77% dintre americani depășesc recomandările pentru consumul de grăsimi saturate
- 63% consumă prea mult zahăr adăugat
- 90% ingeră cantități excesive de sodiu
În același timp, aproape 80% nu îndeplinesc necesarul zilnic de lactate, fructe și legume.
„Criteriile pentru termenul ”sănătos” au fost actualizate pentru a asigura accesul consumatorilor la informații nutriționale mai complete, corecte și actualizate pe etichetele alimentelor,” a adăugat Jones.
Noile reguli pentru eticheta „sănătos”
Pentru ca un aliment să fie etichetat ca „sănătos,” acesta trebuie să conțină o cantitate semnificativă din unul sau mai multe grupuri alimentare recomandate de ghidurile dietetice ale FDA, precum legume, proteine, lactate sau cereale. Totodată, alimentele trebuie să respecte limite stricte privind conținutul de grăsimi saturate, sodiu și zaharuri adăugate.
„Nu toate grăsimile sunt la fel” a subliniat Claudine Kavanaugh, reprezentantă a FDA. În anii 1990, regula inițială punea accent pe reducerea tuturor grăsimilor, dar astăzi, atenția este concentrată pe reducerea grăsimilor saturate și pe recunoașterea beneficiilor grăsimilor sănătoase.
Astfel, alimente precum avocado, nucile, semințele, peștele gras, ouăle și uleiul de măsline sunt acum considerate „sănătoase.” În schimb, gustările cu fructe bogate în zahăr, batoanele dulci, cerealele îmbogățite cu vitamine sau iaurturile și sucurile de fructe cu adaos mare de zahăr nu mai îndeplinesc criteriile.
Potrivit FDA, câteva dintre alimentele considerate sănătoase sunt: fructele și legumele crude, fructele și legumele congelate, uscate sau la conservă, somonul, alunele, nucile, fructele deshidratate, iaurtul natural degresat, ouăle, apa, sau uleiul de măsline.
Un nou simbol pentru alimentele sănătoase
Odată introdus, noul simbol va fi „un semnal rapid care să ajute consumatorii, inclusiv pe cei mai puțin familiarizați cu informațiile nutriționale, să identifice alimentele care stau la baza unei alimentații sănătoase,” a declarat Kavanaugh.
Totuși, FDA nu a anunțat încă un calendar pentru lansarea acestui simbol.
Nominalizarea lui Robert F. Kennedy Jr. pentru conducerea departamentului de sănătate sugerează că promovarea alimentației sănătoase ar putea rămâne o prioritate sub noua administrație.