Antena 3 CNN Life Travel Noua "fiță" în turism: galmping – un camping de lux

Noua "fiță" în turism: galmping – un camping de lux

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 09:51 29 Feb 2024 Modificat la 09:51 29 Feb 2024

Pornită din mediul corporatist, ideea de cazare la cort sau în rulote, dar având condiții foarte bune, a devenit deja tendință în turism. Foarte mulți dintre cei care au spații de cazare în zone de deal și de munte le oferă acum oaspeților și posibilitatea de „glamping”, dacă au spațiu liber în jurul pensiunilor sau hotelurilor. Noul concept s-a dezvoltat mai ales după pandemie, când se căutau locuri cât mai izolate pentru cazare, în grupuri restrânse, dar se poate adapta ușor la turismul de masă și prinde foarte bine la public. Agroturismul și ecoturismul se îmbină perfect cu acest concept, mai ales pentru cei care vor să petreacă vacanțele în mijlocul naturii și să facă sport.

Agenția de turism Bibi Touroperator a lansat chiar în această perioadă o provocare pentru amatorii de „glamping”: BIBI CAMPFEEST Family Edition, de Rusalii, în perioada 21-24 iunie, chiar la începutul vacanței de vară. Doritorii vor merge cu cortul sau rulota la cel mai cool festival pentru familii și copii, în Munții Buzăului, într-o zonă de camping premium, numită Vibe Camp, la Pătârlagele, în Buzău. Evenimentul a ajuns la cea de-a treia ediție.

Festivalul este combinat cu turismul de aventură, iar participanții vor avea parte de 4 zile de activități în aer liber pentru copii și adulți: antrenamente, drumeții și orientare în pădure, ateliere de creație, ateliere de magie, nutriție și chiar stomatologie. Nu va lipsă focul de tabără, iar seara se vor face proiecții de film în aer liber, vor fi concerte live și petreceri. Ziua se vor putea practica sporturi pe apă (rafting, caiac), iar participanții vor avea acces la piscină și vor putea pescui la baltă.

Cele mai apreciate locuri de campare

În ultimii ani au apărut în România mai multe campinguri de lux, cele mai cunoscute fiind în Munții Retezat, la Valea Iarului, în Delta Dunării, la Green Dolphin Camping, care are și 55 de căsuțe acoperite cu stuf, dar și posibilități de campare pentru aproximativ 500 de corturi. În apropiere de Trasfăgărășan, la Sunrise Glamping Retreat, unde corturile de lux au saltele confortabile, lenjerie de pat, prosoape, covoare țesute după modele românești, veioze, ventilatoare, sisteme de încălzire și lădițe pentru depozitare.

La Azuga s-a organizat un astfel de spațiu cu wegloo-uri – corturi care au inclusiv televizoare cu acces la platformele de filme. Foarte apreciate sunt și cele din Maramureș, lângă Breb, unde campingul de lux a fost amenajat de doi olandezi care au decis să se stabilească în România. În Alba, foarte apreciată e „Țara Nomadă”, unde pe lângă locurile de campare există și posibilitatea cazării la un hostel, iar între Buzău și Brașov, în apropiere de Nehoiu, un astfel de spațiu este Green Camp, unde se pot practica mai multe sporturi, printre care rafting sau plimbări cu caiacul pe Lacul Siriu. Cel mai nou spațiu de „glamping” a fost lansat, anul acesta, la complexul de lux Satul Prunilor, de la Dealu Frumos, în nordul județului Dâmbovița – un loc ideal pentru teambuilding.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole