Antena 3 CNN Actualitate Un nou val de rujeolă a fost înregistrat în România. Un copil de 10 luni a murit infectat

Un nou val de rujeolă a fost înregistrat în România. Un copil de 10 luni a murit infectat

Copilul care a murit de rujeolă nu era vaccinat

de Georgiana Adam    |   

Peste 760 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate doar în ultima săptămână, a anunţat marţi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Mai mult, un copil nevaccinat, de numai 10 luni, a murit, după ce a luat virusul rujeolei de la sora lui, de 13 ani. 

Numărul deceselor cauzate de rujeolă a ajuns la 18, cele mai multe, adică cinci dintre ele, fiind înregistrate în Bucureşti. 

„În perioada 01.01.2023 – 09.06.2024, în România au fost notificate 18.146 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 18 decese (5 în Municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Braşov, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în judeţul Mureş, 1 în judeţul Sibiu, 1 în judeţul Buzău şi 1 în judeţul Constanţa)”, a transmis, marţi, INSP.

Cele mai multe cazuri de îmbolnavire au fost înregistrate în Braşov, peste 2.000. 

Peste 1.000 de cazuri s-au înregistrat în Mureş – 1.216, Argeş – 1.043, Prahova – 1.095 şi Municipiul Bucureşti 1.638.

La nivel naţional, de la începutul anului trecut şi până duminică au fost înregistrate de 18.000 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul rujeolic. 

În perioada 06.12.2023-09.06.2024, au fost utilizate 169.312 de doze de vaccin ROR, din care 27.686 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.

Cum recunoşti simptomele de rujeolă

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații. 

Boala apare după infectarea cu virusul Morbillivirus, care afectează întâi sistemul respirator, iar apoi se răspândește. Rujeola poate avea complicații în special la copiii de până în 5 ani sau la bebeluși.

Rujeola poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Un risc crescut îl au persoanele nevaccinate, cele cu imunitate scăzută și femeile însărcinate.

Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât.

Semnul Koplik este o caracteristică specifică a rujeolei și constă în apariția unor pete albe sau gri, ca niște granule mici de sare, care apar pe mucoasa bucală.

Aceste pete apar înainte de apariția erupției cutanate tipice asociate cu rujeola.

Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul.

Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. Este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin două săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.

Complicațiile cele mai severe ale rujeolei sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).

Statisticile arată că 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, 1 din 1.000 de bolnavi de pojar moare. Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea.

În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor. Pentru adulți, vaccinarea este posibilă oricând.

Subiecte în articol: rujeola INSP vaccin rujeolă
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile