Antena 3 CNN Externe Un nou pas către aderarea la Schengen. România a semnat cadrul de cooperare pe frontiere şi migraţie cu Comisia Europeană

Un nou pas către aderarea la Schengen. România a semnat cadrul de cooperare pe frontiere şi migraţie cu Comisia Europeană

1 minut de citit Publicat la 14:24 04 Mar 2024 Modificat la 14:24 04 Mar 2024

"Un pas important cu ministrul Cătălin Predoiu în timp ce marcăm consolidarea cooperării în domeniul managementului frontierei şi migrațiee. După un proiect pilot de succes, trecem la Cadrul de Cooperare. Acest lucru va ajuta la migrație, cooperarea poliției și returnări", a scris Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, într-o postare pe X.

"Astăzi, Comisia Europeană lansează, împreună cu Bulgaria și România, două cadre de cooperare privind gestionarea frontierelor și a migrației. Cadrele de cooperare se bazează pe punerea în aplicare cu succes de către cele două țări a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare inițiate în martie 2023 și permit trecerea de la soluții ad-hoc la soluții durabile.

Bulgaria și România au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe și a migrației. Prin cadrele de cooperare convenite astăzi, cele două țări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a securității UE la frontierele externe* și a provocărilor legate de migrație. În special, se va pune accentul pe:

  • Sprijin pentru măsuri consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului și al primirii, al sistemului de returnare și al cooperării polițienești consolidate în spațiul Schengen;
  • demararea pregătirilor pentru punerea în aplicare a Noului Pact privind migrația și azilul în Bulgaria și România, în special în ceea ce privește planurile naționale de punere în aplicare.

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria și România și că, începând cu 31 martie 2024, controalele la frontierele interne aeriene și maritime vor fi ridicate. În acest context, cadrele-cadru includ, de asemenea, acțiuni de consolidare în continuare a cooperării între statele membre, de exemplu, în domeniul cooperării polițienești, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe.

Cadrele de cooperare vor fi puse în aplicare cu sprijinul necesar din partea Comisiei și a agențiilor UE relevante. În special, astăzi, Comisia lansează o nouă acțiune specifică de finanțare de 85 de milioane EUR în cadrul Instrumentului de gestionare a frontierelor și a vizelor (BMVI) 2021 - 2027 pentru a consolida capacitățile naționale la frontierele externe ale UE. Bulgaria și România pot solicita acum finanțare suplimentară pentru extinderea sau modernizarea sistemelor existente de supraveghere a frontierelor; achiziționarea de mijloace de transport, inclusiv cu capacități de termoviziune; achiziționarea de echipamente de operare, cum ar fi camere de detectare a mișcării și camere de termoviziune, precum și dezvoltarea sau modernizarea sistemelor", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole