Antena 3 CNN Actualitate Un nou mesaj RO-Alert pentru oamenii din Roşia Montană: "Evacuarea este imperativ necesară! Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze"

Un nou mesaj RO-Alert pentru oamenii din Roşia Montană: "Evacuarea este imperativ necesară! Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze"

Autorităţile din judeţul Alba au trimis, astăzi, un nou mesaj RO-Alert pentru oamenii din Roşia Montană în care aceştia sunt avertizaţi să evacueze de urgenţă zona pentru că există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze în orice moment.

de Cristi Popovici    |   

"Atenţie! Locuitorilor din Roşia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foieş! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieţii dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tău Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătura cu autorităţile prezente în localitatea Roşia Montană sau identificaţi un loc înalt în care să vă deplasaţi în cel mai scurt timp când se dă ordinul de evacuare! ISU Alba", se arată în mesajul RO-Alert trimis astăzi.

Nivelul apei în Lacul Tăul Mare din Alba, unde s-a depistat o avarie la baraj, a scăzut cu un metru, în urma acțiunilor de evacuare, a anunțat ministrul Mediului, în urma unei ședinţe extraordinare de astăzi a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă constituit la nivelul MMAP în urma apariției unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m-2 m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, județul Alba.

Ieri, reprezentanți ai Primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roșia Montană a anunțat evenimentul prin 112.

Ministerul Mediului menționează că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat. Acumularea Tăul Mare, realizată în anul 1908, este deținută de Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

„În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N

Șpecialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin.

„Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5 m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10.000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund”, transmite Ministerul Mediului.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion