Este vorba despre norvegianul Børge Kallesten, care a restaurat Casa Damadian din Constanţa, şi care spune că se miră cu ajutorul dat de români ucrainenilor care fug de război.
"Oamenii nu dau doar din surplusul lor. Oamenii obişnuiţi dau tot ce au mai bun. Chiar aceeaşi Românie care acum câteva decenii depindea de ajutorul umanitar de pe continent este brusc în scaunul şoferului (...).
Cu peste 600 km frontieră comună cu Ucraina, România a mobilizat ajutoare în toată ţara. În timp ce jurnaliştii neînfricaţi trec graniţa în Ucraina pentru a ne aduce faptele, iar taţii şi mamele îndrăzneţe îşi umplu maşinile private cu mâncare – intră într-o zonă de război – pentru a hrăni copiii altor oameni, oamenii obişnuiţi îşi deschid casele şi frigiderele şi hotelurile pentru refugiaţi.
Administraţiile locale, universităţile, bisericile şi multe alte organizaţii îşi deschid portofelele şi conturile pentru a ajuta cât pot. Aşa cum spunea bunul meu prieten Daniel, oamenii nu dau doar din surplusul lor", spune norvegianul, într-o postare pe pagina de Facebook.
În mesajul postat pe reţeaua de socializare, el vorbeşte despre cât de mult s-a schimbat România faţă de 2001, când el a adus aici ajutoare umanitare.
"Această călătorie m-a format pe viaţă. În ciuda faptului că am văzut dificultăţile din viaţa reală, m-am îndrăgostit cumva de ţară şi oamenii săi, un loc pe care l-aş numi acasă", povesteşte norvegianul pe pagina de Facebook.
Aşa a ajuns să cumpere, împreună cu tatăl său, o bijuterie neşlefuită a Constanţei, o clădire cu istorie, Casa Damadian, pe care a renovat-o în perioada 2005 – 2011.
In 2001 I was fortunate to be a part of a group that travelled from Norway to Romania on a bus filled with humanitarian...
Publicată de Børge Kallesten pe Luni, 28 februarie 2022