Antena 3 CNN Externe Norvegia vrea să construiască garduri cu senzori de mișcare de-a lungul frontierei cu Rusia

Norvegia vrea să construiască garduri cu senzori de mișcare de-a lungul frontierei cu Rusia

Georgiana Marina
1 minut de citit Publicat la 11:23 30 Sep 2024 Modificat la 11:23 30 Sep 2024

Norvegia ia în calcul să construiască garduri de-a lungul graniței cu Rusia, din cauza îngrijorărilor legate de numărul mare de migranți, a declarat ministrul norvegian al Justiției, Emily Anger Mel, într-un interviu acordat publicației norvegiene NRK.

Emily Anger Mel a spus că Norvegia are în vedere „mai multe măsuri” pentru a crește securitatea de-a lungul celor aproape 200 de kilometri de graniță nordică cu Rusia, inclusiv construirea de garduri.

„Un gard de frontieră nu numai că poate acționa ca un factor de descurajare, ci pentru conține senzori și tehnologie care să permită să detecteze mișcarea oamenilor aproape de graniță”, a spus Mel, scrie Kyiv Independent.

Nu sunt încă alte detalii despre acest potențial plan și nici nu este clar dacă întreaga graniță de 200 km ar urma să fie împrejmuită.

Planul vine după ce Finlanda a decis și ea construirea unui gard la frontieră. Finlanda a acuzat Rusia că a încurajat migrația din țări precum Siria și Somalia. Finlanda și-a închis granițele terestre cu Rusia la sfârșitul anului trecut, după ce peste 1.300 de solicitanți de azil au trecut din Rusia.

În sprijinul ideii gardului la frontieră, Mel a dat ca exemplu o situație din 2015, când aproximativ 5.000 de solicitanți de azil au ajuns la granița Sturskug din nord-estul Norvegiei - singura trecere legală a frontierei terestre dintre cele două țări. Nu sunt date despre câți migranți ruși au trecut granița de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

În noiembrie 2023, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store a spus că țara ar putea urma exemplul Finlandei și că poate închide punctul de trecere a frontierei terestre cu Rusia „dacă este necesar” – deși încă nu a făcut acest lucru.

Informațiile despre criza migranților orchestrate de Moscova sunt o oglindă a strategiei utilizate de Belarus împotriva vecinilor săi NATO. Din 2021, Minsk facilitează fluxurile de migranți din țări terțe către țările baltice și Polonia.

Etichete: norvegia Rusia migranti
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole