Nopțile pierdute pot avea consecințe grave asupra organismului. Medicii recomandă adulților să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, în mod regulat, ca să nu aibă probleme de sănătate, transmite Science Alert.
Adulții ar trebui să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, în mod regulat. Cei care nu dorm suficient riscă afecțiuni multiple, cum ar fi depresia, diabetul, obezitatea, atacul de cord, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral.
Somnul este o parte importantă a rutinei noastre zilnice. Permite organismului să se odihnească și să se refacă.
În primele trei etape ale somnului, sistemul nervos parasimpatic, care reglează odihna și digestia, preia controlul. Acest lucru reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială.
În etapa finală, etapa de mișcare rapidă a ochilor (REM), activitatea inimii crește și ochii se mișcă. Această etapă este esențială pentru funcțiile cognitive precum creativitatea, învățarea și memoria. Consumul de alcool sau cofeină înainte de culcare poate perturba aceste cicluri de somn.
Ce se întâmplă în organism dacă nu dormim suficient
Privarea de somn poate fi acută sau cronică. Privarea acută poate apărea într-o zi sau două.
Deși poate părea o perioadă scurtă de timp, 24 de ore fără somn pot provoca un grad mai mare de afectare funcțională decât depășirea limitei de alcool. Simptomele privării acute de somn pot include ochi umflați sau cearcăne, iritabilitate, declin cognitiv și poftă de mâncare.
În a doua zi fără somn, simptomele se agravează și apar modificări comportamentale, precum și deteriorarea funcțiilor cognitive. Nevoia de somn a organismului devine mai puternică, provocând „microsomnuri”, care durează aproximativ 30 de secunde.
Nevoia organismului de hrană crește, precum și răspunsurile fiziologice, iar sistemul imunitar este afectat.
În a treia zi fără somn, oamenii pot resimți o dorință disperată de somn, sentimente de detașare de realitate și halucinații.
Recuperarea variază de la persoană la persoană, un somn bun într-o noapte fiind suficient pentru ca unii să se recupereze, în timp ce pentru alții poate dura zile sau săptămâni.
Sfatul medicilor
Cu toate acestea, studiile au arătat că somnul de recuperare adesea nu inversează modificările metabolice care pot provoca creșterea în greutate și o scădere a sensibilității la insulină, chiar și din perioade relativ scurte de privare de somn.
Pericolul este și mai mare în cazul celor care lucrează pe timpul nopții, iar acest lucru poate crește riscul de deces prematur. Pe de altă parte, experții atrag atenția că nici dacă dormim prea mult nu este sănătos.
Specialiștii spun că cel mai bine este să dormim între șapte și nouă ore pe noapte.