Antena 3 CNN Externe Noi tensiuni între Rusia și Ucraina: ”Negocierile pentru o înțelegere pașnică au ajuns într-o fundătură”

Noi tensiuni între Rusia și Ucraina: ”Negocierile pentru o înțelegere pașnică au ajuns într-o fundătură”

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 21:07 09 Dec 2021 Modificat la 21:42 09 Dec 2021

Moskova a comparat criza cu cel mai periculos moment al Războiului Rece. Toate privirile sunt îndreptate către următoarea mișcare a lui Joe Biden.

Ministerul rus de Externe a acuzat Ucraina că a mutat artileria către prima linie de luptă cu separatiștii pro-ruși, în estul fostei republici sovietice, și că nu a reușit să se angajeze într-un proces de pace.

„Negocierile pentru o înțelegere pașnică au ajuns practic într-o fundătură”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, referindu-se la conflictul de șapte ani dintre forțele ucrainene și separatiste din regiunea Donbass, scrie Reuters.

Pe pagina de Twitter a ministerului a fost distribuită o postare, care o citează pe Zakharova spunând: „Cu sprijinul țărilor NATO, care alimentează țara cu arme, Kievul își construiește contingentul pe linia de contact din Donbass”.

Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a fost de acord cu un reporter care a sugerat că tensiunile Est-Vest asupra Ucrainei s-ar putea transforma într-o reluare a crizei rachetelor cubaneze din 1962, când Statele Unite și Uniunea Sovietică se aflau în pragul războiului nuclear.

„Știi, chiar s-ar putea ajunge la asta”, a transmis agenția de presă Interfax, citându-l pe Ruabkov. „Dacă lucrurile continuă așa cum sunt, este cu totul posibil, prin logica evenimentelor, poți să te trezești brusc și să te vezi într-o situație asemănătoare.”

Comentariile au venit la două zile după un apel video între Biden și președintele rus Vladimir Putin, menit să ajute la dezamorsarea crizei din Ucraina.

Cei doi lideri au semnalat că Moscova este interesată să mențină tensiunile ridicate în așteptarea următoarei mișcări a lui Biden, care a spus că intenționează să poarte discuții, ulterior, cu Rusia și țările NATO.

Ucraina, care încearcă să adere la NATO, spune că se teme de o invazie a zeci de mii de trupe ruse adunate lângă granița sa. Moscova susține că postura sa este pur defensivă.

Ucraina, gata de luptă

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că țara se așteaptă să fie sprijinită de aliații militari occidentali, chiar dacă Statele Unite nu vor trimite trupe acolo. Este o acțiune pe care Biden a exclus-o din start.

„Vom lupta singuri în acest război.Știm să luptăm. Nu avem nevoie de trupe străine care luptă pentru noi. Dar vom aprecia orice ne poate întări armata în ceea ce privește proviziile militare”, a spus el.

În apelul video de marți, Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consolidarea militară a Rusiei și i-a spus lui Putin că Moscova se va confrunta cu consecințe economice grave dacă atacă.

Putin a spus că întrebarea cu privire la o eventuală invazie este „provocatoare” și a acuzat Ucraina și NATO că amplifică tensiunile.

Președintele american a declarat, a doua zi, că speră ca până vineri să stabilească întâlniri la nivel înalt cu Rusia și principalii aliați ai NATO pentru a discuta preocupările Moscovei și posibilitatea ”scăderii temperaturii de-a lungul frontului de est”.

Ryabkov a descris declarația ca fiind ”unilaterală”, sugerând că partea americană nu s-a consultat cu Moscova.

Întrebat dacă Rusia s-ar opune participării altor membri NATO, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: ”Nu putem spune, pentru că nu se înțelege cum vor fi aranjate toate acestea”.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole