Antena 3 CNN Externe Noi tensiuni diplomatice, după ce Rusia a acuzat Statele Unite de un atac cibernetic puternic

Noi tensiuni diplomatice, după ce Rusia a acuzat Statele Unite de un atac cibernetic puternic

1 minut de citit Publicat la 17:38 05 Noi 2016 Modificat la 17:38 05 Noi 2016

Rusia a cerut azi explicaţii din partea Statelor Unite în legătură cu un presupus atac cibernetic asupra reţelelor sale strategice şi pentru care îi acuză pe hackerii militari americani, informează EFE.

Printre reţelele atacate ar fi fost şi sistemul de comandă al Kremlinului.

"Aşteptăm o reacţie din partea SUA, inclusiv din partea Casei Albe şi Departamentului de Stat, şi o evaluare legală a acestor informaţii", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Ea a mai subliniat că absenţa unei reacţii oficiale din partea administraţiei americane ar însemna că "instituţiile americane suspin terorismul cibernetic". A adăugat că, dacă ameninţările reproduse de presa americană devin realitate, Rusia va acuza direct SUA.

Zaharova a făcut declaraţiile după apariţia unor informaţii date publicităţii de canalul de televiziune NBC cu privire la hackerii militari ai SUA care au accesat reţele de alimentare cu energie electrică şi reţele de telecomunicaţii şi Rusia, inclusiv sistemul de comandă de la Kremlin.

Reportajul NBC citat surse din serviciile de informaţii americane care spuneau că un atac serios ar putea avea loc doar dacă administraţia americană ar fi victima unui atac cibernetic care ar afecta alegerile prezidenţiale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat azi că Rusia a adoptat mijloace de protecţie cibernetică în contextul ameninţărilor venite din partea "unor state".

În octombrie, vicepreşedintele SUA Joe Biden a declarat că Washington va elabora un răspuns la încercarea Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale prin atacuri cibernetice şi că obiectivul era răspunsul să aibă un impact maxim.

Decizia de a lansa un atac cibernetic împotriva oricărui agresor este luată de multă vreme, a spus Biden, iar declanşarea unui răspuns depinde doar de preşedintele american Barack Obama.

Viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat săptămâna trecută că Rusia are destule mijloace de a se apăra împotriva unui atac cibernetic.

"Dacă aceşti paşi vor fi făcuţi, ar însemna, evident, o răsturnare gravă a relaţiilor dintre Moscova şi Washington," a avertizat oficialul.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole