Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a prezentat noile reglementări privind contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aplicabil tuturor românilor, clienţi casnici.
"În vederea armonizării cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi în raport cu recentul Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 5/2023, am aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare al ANRE, Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.
Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta modelul de factură prevăzut în anexa la Ordin.
Citeşte şi: Se schimbă Legea cardurilor de energie, abia adoptată. Fără plata facturilor prin intermediul Poştei Române
ANRE anunţă ce va conține factura la energie electrică
Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:
- date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
- data de încetare a contractului
- dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
- perioada de facturare
- cantitatea totală de energie electrică facturată
- preţul final facturat
- valoarea totală de plată
- data scadentă a plăţii
- TVA.
În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.
Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.
De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca, în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.
Clauze din contractul-cadru de furnizare a energiei electrice
Alte clauze ce au fost introduse în Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:
1. perioada de facturare este de 1 lună
2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni
3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție", se arată în comunicatul de presă al ANRE, transmis presei.
"Aşa cum am precizat la momentul iniţierii procesului de consultare publică, prin noile prevederi am simplificat modelul de factură, astfel încât elementele conţinute să permită clientului casnic o mai bună înțelegere a modului de determinare a valorii facturii, iar informațiile suplimentare incluse în anexa de la factură să îl ajute în gestionarea propriului consum de energie electrică", a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.
Momentan, prețurile finale la clienții casnici sunt plafonate. În funcție de consumul lunar, cine consumă sub 100 kWh plătește maximum 68 de bani/kWh, preț cu toate taxele și tarifele, cine consumă între 100 și 255 kWh plătește maximum 80 de bani/kWh.
Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la maximum 1,3 lei/kWh. În cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh.
Cum plăteşti factura online cu cardul de energie, în două minute. Explicaţii pas cu pas
Plata facturilor cu cardul de energie se poate face şi online, în câţiva paşi simpli care durează câteva minute.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Poştei Române şi să accesaţi aplicaţia de acolo, care vă îndrumă pas cu pas spre ce aveţi de făcut.
Iată, mai pe larg, tot ce aveţi de făcut pentru a plăti factura online cu cardul de energie.
1. Intraţi pe site-ul posta-romana.ro şi accesaţi secţiunea Compensare energie, din stânga sus.
2. Completaţi, în formularul de acolo, furnizorul de energie pentru care faceţi plata sau asociația de proprietari/locatari şi codul de identificare fiscală (CIF) al acestuia.
3. Scrieţi apoi codul cardului de energie și, ulterior, codul numeric personal (CNP) al unuia dintre beneficiarii cardului de energie.
Codul cardului de energie se află în spațiul destinat informațiilor personale (nume, adresă etc.), ca în exemplul de mai jos: cel din cadranul roşu.
4. Încărcarea online a documentelor - factură și card de identitate. După ce aţi completat toate câmpurile necesare, apăsaţi pe butonul Trimite.
5. Veţi primi pe e-mail confirmare că solicitarea de plată a fost înregistrată. În cel mult cinci zile mai primiți, tot pe e-mail, o altă confirmare că cererea v-a fost rezolvată.
Vezi şi: Când expiră banii de pe cardul de energie. Data până la care românii pot plăti factura cu voucherul
Plățile vor putea fi făcute în trei moduri, fie direct la oficiul poștal, fie la domiciliu, prin intermediul poștașului sau prin intermediul aplicației online.
Ajutorul se acordă în două tranșe de câte 700 de lei, în februarie și în luna septembrie.
Ce pot plăti românii cu cardul de energie
Este vorba de facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.
Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.
Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.
Care este valabilitatea cardului de energie
Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.
În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:
- Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
- Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.
Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023.