Antena 3 CNN Be EU Noi reglementări UE în domeniul agroindustrial | ”Trebuie să construim acest nou consens cu privire la viitorul agriculturii în Europa”

Noi reglementări UE în domeniul agroindustrial | ”Trebuie să construim acest nou consens cu privire la viitorul agriculturii în Europa”

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 10:25 13 Ian 2024 Modificat la 10:25 13 Ian 2024

Scopul este de a combate în continuare poluarea aerului, a apei și a solului cauzată de instalațiile agroindustriale mari care poate duce, de asemenea, la probleme de sănătate, cum ar fi astmul, bronșita și cancerul.

Noile norme vor face obligatorie stabilirea celor mai stricte niveluri de emisii care pot fi atinse și vor determina fermele de animale, de exemplu, să se concentreze mai mult pe eficiența și reutilizarea energiei, apei și materialelor, pe lângă faptul că vor încuraja utilizarea unor substanțe chimice mai sigure, mai puțin toxice sau netoxice în procesele de producție prin intermediul unor obiective de performanță în materie de emisii sau de mediu.

Unele ferme au început deja să se alinieze standardelor, înainte de apariția reglementărilor noi.

”Trebuie să construim acest nou consens cu privire la viitorul agriculturii în Europa”

”Mulțumim foarte mult că ne-ați primit, pentru că am auzit foarte multe despre ferma dumneavoastră, că este sustenabilă, circulară, că este administrată de o familie, că vă simțiți bine cu familia să fiți aici, și că trăiți cu adevărat Green Deal în realitate, că arătați cum puteți fi un fermier de succes și să folosiți natura la maximum. Și căutăm, desigur, cele mai bune exemple posibile, deoarece simțim că trebuie să construim acest nou consens cu privire la viitorul agriculturii în Europa.

Este acum un subiect foarte intens dezbătut. Și, după cum știți, pregătim acest dialog strategic despre viitorul agriculturii. Și, prin urmare, vă sunt foarte recunoscător pentru vizita pe care ați făcut-o la Berlin. Dar și pentru vizita de aici. Și discutăm cu fermieri de diferite feluri. Mici, mari, de familie organică, sau cum sunteți o fermă foarte sustenabilă, doar pentru a culege ideile pe care le puteți pune cu adevărat pe masă și să vedem ce putem face împreună pentru a ne asigura că vom avea un venit solid și bun”, a spus Maroš Šefčovič, vicepreşedinte Comisia Europeană.

”Găinile noastre se plimbă pe pășune din zori de zi până în zori, se bucură și de furaje anorganice, fără OMG, fără antibiotice, fără medicamente, fără hormoni și alte substanțe similare”, a precizat Ilcho Bogdanov, fermier din Bulgaria.

Creșterea prețurilor alimentelor ar avea un impact deosebit de grav asupra industriei

Pe de altă parte, regulile noi în domeniul agriculturii ar putea aduce prețuri mai mari pe piață, în lipsa unor subvenții serioase din partea statelor pentru acoperirea investițiilor în eficientizarea ecologică a fermelor asta în contextul în care deja prețurile sunt mari, iar industriile care beneficiază de producție agricolă se plâng de asta.

De exemplu, pentru industria germană de restaurante, costurile cu materiile prime și cu personalul reprezintă între 60 și 70 la sută din venituri, iar costurile cu energia între 4 și 10 la sută. Prin urmare, creșterea prețurilor alimentelor ar avea un impact deosebit de grav asupra industriei.

”Va fi foarte dificil să faci profit în viitor, deoarece costurile sunt acum ridicol de mari și multe restaurante trebuie să găsească modalități de a economisi bani. Din 2020, am fost nevoiți să creștem prețurile de câteva ori. În special din cauza efectelor de propagare ale conflictului dintre Rusia și Ucraina, a fost aproape de colaps în 2022. La sfârșitul zilei, cred că grâul va fi separat de neghină”, Rene Dost, fondator al unui lanț de restaurante german.

Prevederile directivei privind emisiile industriale ar putea fi extinse la fermele de porci cu mai mult de 350 de unități, la fermele cu găini ouătoare cu peste 300 unităţi şi la cele de bovine cu peste 350 de unităţi. Comisia Europeană va trebui să revizuiască, până la 31 decembrie 2026, necesitatea de a lua măsuri la nivelul UE pentru a aborda problema emisiilor provenite din creșterea animalelor, precum și o clauză de reciprocitate pentru a se asigura că producătorii din afara UE respectă cerințe similare cu normele UE atunci când exportă în UE.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole