Antena 3 CNN Life Știinţă În scoarța planetei Marte ar fi atât de multă apă încât ar putea umple oceanele de la suprafață

În scoarța planetei Marte ar fi atât de multă apă încât ar putea umple oceanele de la suprafață

R.K.
3 minute de citit Publicat la 07:05 13 Aug 2024 Modificat la 08:51 13 Aug 2024

Cantități uriașe de apă ar putea fi prinse adânc în scoarța planetei Marte, potrivit oamenilor de știință, care ridică noi întrebări cu privire la posibilitatea existenței vieții pe Planeta Roșie. Potrivita acestora, ar fi suficientă apă sub rocă pentru a umple oceanele de pe suprafața planetei.

Oamenii de știință spun că în urmă cu peste 3 miliarde de ani, Marte nu avea doar lacuri și râuri, ci și oceane la suprafața sa - cu toate acestea, pe măsură ce planeta și-a pierdut atmosfera, acestea au dispărut. Tot ceea ce este vizibil astăzi este gheața de permafrost de la polii planetei.

Deși se crede că o parte din apă s-a pierdut în spațiu, cercetările au sugerat că aceasta este doar o parte din poveste și că apa ar putea exista sub formă de gheață sau chiar sub formă lichidă în adâncul scoarței planetei.

Oamenii de știință spun că potrivit cercetărilor, cantități mari de apă lichidă pot fi prinse în roci la aproximativ 11,5-20 km sub suprafața marțiană.

„Estimarea noastră de apă lichidă este mai mult decât volumele de apă propuse pentru a fi umplut posibilele oceane marțiane antice”, a spus dr. Vashan Wright, coautor al studiului de la Instituția Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, San Diego, potrivit The Guardian.

Wright și colegii săi susțin că au făcut calcule bazate pe datele gravitaționale de pe Marte și măsurătorile înregistrate de dispozitivul InSight al NASA. Acestea din urmă dezvăluie modul în care viteza undelor seismice – create de cutremurele marțiene și impactul meteoriților – se schimbă odată cu adâncimea în interiorul scoarței planetei roșii.

„O crustă de mijloc ale cărei roci sunt crăpate și umplute cu apă lichidă explică cel mai bine atât datele seismice, cât și cele gravitaționale”, a spus Wright.

Wright a adăugat că, dacă măsurătorile de la locația de aterizare Insight ar fi reprezentative pentru întreaga planetă, cantitatea de apă prinsă în scoarță ar umple un ocean de 1-2 km adâncime pe Marte.

„Pe Pământ, apa subterană s-a infiltrat de la suprafață și ne așteptăm ca acest proces să se fi produs pe Marte”, a spus acesta.

„Infiltrarea trebuie să fi avut loc într-o perioadă în care crusta superioară era mai caldă decât este astăzi.”

Studiul ridică, de asemenea, o posibilitate tentantă.

„Prezența apei nu înseamnă că există viață, dar se crede că apa este un ingredient important pentru viață”, a spus Wright. „Știm că viața poate exista în adâncul Pământului, unde există apă. Crusta de mijloc a planetei Marte conține cel puțin un ingredient cheie pentru viață așa cum o cunoaștem.”

Bethany Ehlmann, profesor de științe planetare la Institutul Keck pentru Studii Spațiale, care nu a fost implicat în studiu, a spus că acum sunt necesare alte studii care să arate dacă pe Marte există sau nu apă lichidă în scoarță - și, dacă există, unde este mai exact.

„Pe Pământ, unde există apă lichidă, există viață, așa că dacă acvifere de apă lichidă sunt prezente acum pe Marte, acestea sunt o țintă principală în căutarea vieții”, a adăugat ea.

Dr Jon Wade de la Universitatea din Oxford a spus că nu va fi surprins de existența vieții pe Marte. „La începutul istoriei sale, Marte ar fi fost la fel de favorabilă vieții simple ca Pământul, dacă nu mai mult”, a spus el.

Dr. Steven Banham de la Imperial College London a adăugat că identificarea apei lichide în mijlocul crustei ar ajuta, de asemenea, geofizicienii și geologii să înțeleagă structura internă a planetei Marte și modul în care se comportă.

Cu toate acestea, Banham a ridicat îndoieli că o astfel de apă ar putea oferi o resursă pentru misiunile cu echipaj pe Marte.

„Da, cantitatea de apă din scoarță este potențial mare, dar va fi dificil de accesat sau utilizat”, a spus el. „S-ar putea să nu facă o mare diferență pentru explorarea umană, cel puțin la început.”

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole