Antena 3 CNN Actualitate Social Noi condiții pentru organizarea concursurilor la stat. Ce schimbări pregăteşte guvernul

Noi condiții pentru organizarea concursurilor la stat. Ce schimbări pregăteşte guvernul

Alexandra Dima
3 minute de citit Publicat la 10:41 19 Oct 2022 Modificat la 10:41 19 Oct 2022

Când își vor depune dosarele pentru concursurile ce vizează ocuparea funcțiilor aferente personalului contractual din sectorul bugetar, cei interesați vor trebui să îndeplinească noi condiții, iar membrii comisiei de concurs care nu vor semnala faptul că se află într-un conflict de interese vor putea fi trași la răspundere.

Aceste noutăți, dar și altele, se regăsesc într-un proiect de HG transmis spre avizare Consiliului Economic Social (CES), care vizează stabilirea unui regulament prevăzut de OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

O mai bună publicitate a locurilor scoase la concurs

În primul rând, instituțiile și autoritățile publice vor trebui să publice pe pagina lor de internet, în cadrul unei secțiuni special create pentru concursuri, a anunțurilor privind organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante, pe lângă transmiterea anunțului de angajare în Monitorul Oficial, partea a III-a, într-un cotidian de largă circulație sau prin intermediul site-ului posturi.gov.ro. În cadrul aceleași secțiuni vor fi publicate și anunțurile privind examenele de promovare și rezultatele finale ale acestor concursuri.

Dosarele de concurs ale candidaților vor trebui să conțină, pe lângă cazierul judiciar, și certificatul de integritate comportamentală pentru posturile din cadrul sistemului de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane, potrivit Avocatnet.ro.

Candidații vor putea să depună singuri aceste documente sau își pot exprima acordul pentru ca instituția organizatoare a concursului să obțină direct informațiile de care are nevoie de la instituția/autoritatea abilitată să le ofere.

De asemenea, în cazul în care au fost declarați admiși în etapa selecției dosarelor, interviul va putea să fie înregistrat și audio/video la solicitarea membrilor comisiei de concurs, cu aprobarea președintelui comisiei. Totuși, înregistrarea video va fi permisă doar cu acordul scris al candidaților, obținut în prealabil, cu respectarea datelor cu caracter personal.

Orice conflict de interese trebuie anunţat

Membrii comisiei de concurs sau ai comisiei de soluționare a contestațiilor vor avea obligația de a informa, în scris, persoanele care i-au desemnat despre orice conflict de interese care a intervenit sau ar putea interveni, iar în acest caz vor avea obligația de a se abține de la participarea sau luarea vreunei decizii cu privire la concursul în cadrul căruia a intervenit conflictul de interese. În caz contrar, cei care s-au aflat într-o situație de conflict de interese vor putea fi sancționați disciplinar.

De pe altă parte, membrii comisiei de concurs și secretarii acestora vor primi o indemnizație egală cu 10% din salariul minim brut pe țară, măsura fiind introdusă pentru a nu exista discriminări față de indemnizația acordată pentru desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice.

Condiţii speciale de concurs pentru persoanele cu dizabilităţi

Totodată, se va introduce dreptul persoanelor cu dizabilități de a participa la concursurile de angajare pentru ocuparea funcțiilor contractuale pentru care îndeplinesc condițiile generale și specifice de participare. Condițiile oferite acestor persoane trebuie să fie adaptate în funcție de tipul de dizabilitate, nevoile individuale și de proba concursului pe care urmează să o susțină. În funcție de tipul de dizabilitate și nevoile personale ale candidatului, probele concursului pot fi prelungite cu încă jumătate din timpul maxim, va exista posibilitatea de a susține probele concursului în altă sală decât ceilalți candidați sau alocarea, la cerere, a cel mult două pauze de maximum 10 minute. Acești candidați vor putea fi însoțiți pe durata probelor de concurs de către un însoțitor sau de către asistentul personal.

Promovarea în grade sau trepte profesionale se va face prin examen

De asemenea, documentul ce se află la CES conține detalii și despre dezvoltarea carierei personalului contractual în cadrul instituției sau autorității publice.

Promovarea în grade sau trepte profesionale se va face prin examen, în baza unui referat întocmit de șeful ierarhic și aprobat de conducătorul autorității sau instituției publice. Examenul de promovare în grade sau trepte, ce va consta într-o probă scrisă sau practică, după caz, se va putea organiza trimestrial, semestrial sau anual, în funcție de decizia conducătorului instituției.

Dosarul de examen pentru promovare va trebuie să conțină cererea de înscriere, adeverințele eliberate de angajatori din care să reiasă vechimea în gradul sau treapta profesională din care promovează, precum și rapoartele de evaluare a performanțelor profesionale din ultimii trei ani în care s-a aflat în activitate. De asemenea, cei care vor dori să fie promovați vor trebui să declare, pe propria răspundere, că nu au fost sancționați disciplinar la locul de muncă avut, cel mult în ultimele șase luni înainte de depunerea dosarului.

După ce proiectul va fi oficializat, va abroga HG 286/2011, HG 711/2010 și HG 497/2010.

Etichete: angajări la stat
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole