Ministrul de Finanțe a lăsat să se înțeleagă că nu vor fi prea mulți tineri care își vor permite noul avans, luând în considerare că suma maximă pe care o pot obține e de 140 de mii de euro. Cîțu s-a arătat destul de rezervat în privința creșterii prețurilor de pe piața imobiliară.
Florin Cîțu a mai spus, la Digi 24, că se păstrează condiția ca locuința achiziționată să fie prima casă. Însă, noul program ar putea fi de scurtă durată, doar până la sfârșitul anului, a dat de înțeles ministrul.
De asemenea, programul mai vine cu o modificare, și anume cea legată de dublarea plafonului. De la 70.000 de euro, la 140.000 de euro.
Ce spun specialiștii din domeniul imobiliar
Specialiștii în imobiliare sunt destul de sceptici în ceea ce privește eficiența acestui program. Antoanela Comșa, dezvoltator imobiliar, spune că mulți tineri vor fi scoși din joc fiindcă, pe lângă scumpire, vine și creșterea avansului, iar ei nu-și vor permite. Ea e de părere că e posibil ca cei care apelează la program să se îndatoreze foarte mult tocmai pentru că locuințele se vor scumpi accelerat.
„Probabil că această majorare a plafonului şi garantarea de către stat a 80% din valoare, pe mulţi tineri îi va scoate din cărţi. Această garanţie din partea fondului ajută în primul rând băncile. Acest lucru va duce probabil la o scumpire a garsonierelor şi a apartamentelor de două camere. Au fost ţări unde această măsură a dus la creşterea cu până la 20% a preţului locuinţelor. Există această posibilitate pentru că, din fericire, spun eu, pentru noi dezvoltatorii, există o cerere de locuinţă”, a spus Antoanela Comşa.
Mai mult, analistul imobilizar Georgian Marcu subliniază faptul că acest program, care a fost introdus ca unul social, își pierde scopul pentru care a fost creat. Nu mai ajută categoriile sociale devaforizate, avertizează el.
„(Noul program n.red.) aduce ceva confuzie în piaţă. Programul Prima casă a fost introdus ca un program social. (Noul program n. red.) ar trebui dus într-o direcţie cu adevărat socială. Adică pentru cei cu venituri mici sau oameni care într-adevăr au o problemă în achiziţia unei locuinţe. Astăzi, caracterul lui social nu mai e atât de pronunţat. Nu mai ajută categoriile sociale defavorizate, aşa cum a fost gândit”, a declarat la rândul său analistul imobiliar Georgian Marcu.