Antena 3 CNN Actualitate Cultură Noaptea Muzeelor 2017. Certificatul de căsătorie al lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, expus la Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor 2017. Certificatul de căsătorie al lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, expus la Noaptea Muzeelor

2 minute de citit Publicat la 11:08 20 Mai 2017 Modificat la 11:08 20 Mai 2017

Noaptea Muzeelor 2017. Documente de stare civilă care au aparţinut unor personalităţi precum scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea sau sabia, chipiul şi epoleţii eroului de la Mărăşeşti vor putea fi văzute de cei care vor participa sâmbătă seara la Noaptea Muzeelor, eveniment organizat de municipalitate.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, a precizat că municipalitatea se alătură şi în acest an evenimentului internaţional Noaptea Muzeelor.

"Anul acesta, municipalitatea va organiza expoziţii dedicate aniversării Centenarului României şi comemorării Primului Război Mondial cu scopul de a promova la nivel naţional şi internaţional rolul Iaşiului, capitala României în perioada 1916-1918, în realizarea idealului naţional", a declarat Sebastian Buraga.

Potrivit acestuia, la Palatul Roznovanu, imobil în care funcţionează o parte din birourile Primăriei Iaşi, între orele 19.00 şi 01.00, va fi organizată expoziţia "Iaşi, Capitala Renaşterii Naţionale". Cu acest prilej vor fi expuse obiecte de patrimoniu primite de la Muzeul Naţional de Istorie a României precum sabia, chipiul si epoleţii Generalului Eremia - Teofil Grigorescu, eroul de la Mărăşeşti.

"Sabia de onoare i-a fost conferită lui Eremia Grigorescu de un comitet de iniţiativă, compus din profesorii Universităţii din Iaşi: Constantin Climescu, Xenofon Gheorghiu, Petru Poni, Emanoil Riegler, Constantin Thiron, Alexandru Dimitrie Xenopol. Sabia are garda terminată cu un vultur încoronat, iar pe mânerul din os are o plăcuţă metalică cu cifrul 'E. G.' Pe una din feţele lamei apare inscripţia: 'Moldova pururea recunoscătoare', iar pe cealaltă 'Mărăşeşti, Oituz'. Pe una din feţele lamei apare stema Moldovei pe care sunt bătute trei diamante şi două rubine", a explicat Sebastian Buraga.

Tot sâmbătă seara, între orele 19.00 şi 00.00, la Starea Civilă din Iaşi va fi organizată o expoziţie de documente specifice din perioada Primului Război Mondial.

"Vor fi expuse documente de stare civilă care au aparţinut unor personalităţi, printre acestea fiind certificatul de căsătorie al scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea, a fiicei cea mare, pianista şi scriitoarea Cella Delavrancea, Zahei Creangă, fratele lui Ion Creangă, actriţa Aristizza Romanescu şi compozitorul, profesorul şi dirijorul Dumitru Chiriac", a declarat pentru AGERPRES Renata Marin, şefa Stării Civile Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Companiei de Transport Public, sâmbătă seara, toate mijloacele de transport în comun vor avea program prelungit până la ora 02.00.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a XIII-a ediţie. Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene îşi aprind luminile şi deschid porţile în aceeaşi noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai 2017.

Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole