Antena 3 CNN Life Oameni Noaptea roţilor de foc. Obiceiul străvechi pentru alungarea duhurilor malefice, în noaptea de Lăsata Secului

Noaptea roţilor de foc. Obiceiul străvechi pentru alungarea duhurilor malefice, în noaptea de Lăsata Secului

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:00 06 Mar 2022 Modificat la 09:11 06 Mar 2022

Creştinii intră, la începutul săptămânii, în postul Paştelui. Este cel mai aspru post al creştinilor şi durează 40 de zile, până în duminica Paştelui, pe 24 aprilie.

De Lăsata Secului, în unele regiuni ale ţării se păstrează un obicei trăvechi menit să marcheze trecerea de la iarnă la primăvară. 

De ce se ard cauciucuri în noaptea de Lăsata Secului

În unele sate, în fiecare an, înainte de de intrarea în Postul Mare al Paştelui, pe uliţele satelor, tinerii aprind focul pentru a alunga gerul iernii şi spiritele rele, marcând trecerea de la iarnă la primăvară.

Focul care luminează uliţe întregi este întreţinut cu ajutorul cauciucurilor. Acest obicei de ardere a cauciucurilor în noaptea de Lăsata Secului mai poartă numele de ”Dihorniţelor".

Obiceiul este unul străvechi, păstrat din tată-n fiu, şi semnifică trecerea de la iarnă spre vară şi mai ales începutul lucrărilor agricole. Totodată, acest obicei mai este practicat pentru alungarea duhurilor malefice, astfel încât pământul să rămână „curat” pentru a deveni mănos, iar holdele să crească frumoase şi bogate în rod.

Potrivit profesorului Ioan Stoica, „Dihorniţa” sau „Duhalniţa” însemna un obiect din lemn scobit la mijloc, prevăzut cu un orificiu central, care se umplea cu reziduuri, de regulă cu păcura utilizată la ungerea osiilor de la căruţe. 

Tradiţii şi obiceiuri de Lăsata Secului. Ce e bine să faci astăzi, 6 martie

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, postul Paştelui.

Lăsatul Secului de Paște este o sărbătoare extrem de importantă şi marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.

O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

Citește mai multe din Oameni
» Citește mai multe din Oameni
TOP articole