Antena 3 CNN Conferinţe Nivelul glicemiei asociat cu bolile oculare. Medic: ”Nu trebuie neaparat să ai peste 150 mg/dl”

Nivelul glicemiei asociat cu bolile oculare. Medic: ”Nu trebuie neaparat să ai peste 150 mg/dl”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 13:50 13 Noi 2024 Modificat la 13:50 13 Noi 2024

În cadrul conferinței „Diabet fără complicații: Parteneriat pentru un viitor sănătos”, specialiști și reprezentanți locali au discutat despre importanța diagnosticării precoce a diabetului și educației pentru o nutriție sănătoasă, subliniind riscurile asociate diabetului și măsurile de prevenție necesare pentru a combate incidența tot mai mare a bolii în România.

Dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice, a evidențiat legătura dintre diabet și complicațiile oculare, explicând importanța menținerii glicemiei sub pragul de 126 mg/dl. „Acest prag de 126 este important deoarece a fost asociat cu complicațiile oculare,” a explicat dr. Reurean Pintilei. „Diagnosticul de diabet nu se pune doar în cazul unei glicemii de 150 mg/dl sau a unei hemoglobine glicozilate peste 6,5%. Poți avea valori de 111-113 mg/dl și, totuși, să ai nevoie de testări suplimentare, care pot fi accesate gratuit prin medicul de familie sau specialistul diabetolog,” a adăugat aceasta, subliniind importanța testărilor regulate pentru identificarea timpurie a riscurilor de diabet.

La rândul său, Victor Drăgușin, primarul orașului Alexandria, a vorbit despre propria sa experiență cu diabetul și despre cum l-a motivat aceasta să ia măsuri pentru prevenția bolii în comunitatea sa. „Nu am avut antecedente de diabet în familie, însă o alimentație nesănătoasă și lipsa mișcării m-au adus aici,” a spus Drăgușin. El a subliniat importanța conștientizării în rândul tinerilor și copiilor, mai ales în contextul în care obezitatea infantilă devine o problemă tot mai serioasă. „Suntem în al treilea an al proiectului pilot Tu știi ce mănânci, în care sunt implicați 250 de copii. Ca primar și din experiența pe care o avem, avem foarte multe pârghii legale pentru a susține orice inițiativă, într-un cadru legal, care să ajute la prevenirea și monitorizarea copiilor cu risc și la consilierea familiilor acestora,” a precizat primarul, subliniind sprijinul pe care administrațiile locale îl pot oferi în prevenția diabetului și promovarea unui stil de viață sănătos.

Conferința a adus în prim-plan nevoia de colaborare între autoritățile publice, medicii de familie și specialiștii în diabetologie pentru a oferi pacienților acces la testări și educație în scopul prevenirii complicațiilor diabetului.

Citește mai multe din Conferinţe
» Citește mai multe din Conferinţe
TOP articole