Antena 3 CNN Actualitate Fechet verifică din elicopter zonele unde viitura de pe Dunăre ar putea inunda. A ajuns și la un dig distrus în 2006: „Va rezista 100%”

Fechet verifică din elicopter zonele unde viitura de pe Dunăre ar putea inunda. A ajuns și la un dig distrus în 2006: „Va rezista 100%”

de Bianca Chirilă    |   

Viitura de pe Dunăre avansează rapid către România, iar debitul fluviului continuă să crească alarmant de la o zi la alta. Duminică, la intrarea în țară, în zona Baziaș, Dunărea a înregistrat un debit de 6.100 metri cubi pe secundă, cu mult peste media multianuală pentru luna septembrie. În cursul săptămânii, debitul ar putea ajunge până la 8.300 metri cubi pe secundă, moment în care este așteptat vârful viiturii.

Ministrul Mediului, împreună cu mai mulţi experți de la Apele Române, survolează cu elicopterul zonele din ţară în care riscul de inundaţii este crescut.

Autoritățile vor verifica digurile de pe Dunăre - 1.800 de km de diguri, iar unde sunt puncte vulnerabile elicopterul va ateriza și se vor face verificările în teren, fiindcă, alături de ministrul Mediului, sunt și experți de la Apele Române.

Se vor verifica și anumite diguri care au avut probleme la inundațiile din 2006.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Mircea Fechet susține că unul dintre digurile avariate în 2006, cel din zona Rast-Bistreț din județul Dolj „va rezista sută la sută pe această secțiune. Putem spune că nu mai este punct critic”. 

„Digul a fost consolidat, însă am venit aici pentru a vedea de la înălțime, pentru o privire de ansamblu, care este starea lui acum, să ne asigurăm că nu este posibil să se repete scenariul din 2006”, a spus Fechet.

Debitul Dunării crește cu 1.000 de metri cubi pe secundă în fiecare zi

Potrivit estimărilor, în prezent, debitul Dunării crește cu 1.000 de metri cubi pe secundă în fiecare zi.

Totuși, ministrul Mediului spune că această viitură n-ar trebui să ne provoace probleme, pentru că digurile noastre pot rezista până la 13.500 de metri cubi pe secundă, iar, potrivit estimărilor hidrologilor, la finalul acestei săptămâni debitul Dunării va atinge 9.500 de metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei.

Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Echipele de intervenţie ale ANAR au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile