În urma semnalărilor din partea locuitorilor, carabinierii din localitatea Lanciano, din provincia Chieti din Abruzzo au intervenit împreună cu serviciul veterinar al autorității sanitare locale pentru a verifica în ce condiţii a fost sacrificat un porc de către un grup de români, rezidenţi în Italia.
La fața locului, relatează presa italiană, autoritățile au găsit carcasa animalului, lipsită de cap și înconjurată de o cantitate considerabilă de sânge, lucru care a dovedit folosirea unor metode care, deși tradiționale, nu mai sunt considerate admisibile în contextul istoric și cultural actual.
La nivelul Uniunii, Regulamentul UE nr. 1099/2009, care privește protecția animalelor în timpul uciderii, impune în mod explicit asomarea animalului, cu scopul de a provoca o "pierdere a cunoștinței și a sensibilității" până în momentul morții, pentru a preveni anxietatea animalului, durerea sau suferința.
Sacrificarea domestică este reglementată de art. 16 din Decretul legislativ 27/2021, care permite menținerea metodelor și consumului tradițional la nivel național. Legislația impune însă obligația asomării și, în situația în care conduita conduce la suferințe evitabile pentru animal, intervine infracțiunea de maltratare, prevăzută la art. 544-ter cod penal: "Oricine, cu cruzime sau inutil, cauzează vătămarea unui animal sau îl supune la tortură sau la un comportament ori oboseală ori muncă insuportabilă datorită caracteristicilor sale etologice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 18 luni. sau cu amendă de la 5.000 de euro la 30.000 de euro".