Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Ninsori în unele zone, 20 de grade în altele. Directorul ANM Elena Mateescu anunţă la ce să ne așteptăm în luna februarie

Ninsori în unele zone, 20 de grade în altele. Directorul ANM Elena Mateescu anunţă la ce să ne așteptăm în luna februarie

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 20:52 09 Feb 2024 Modificat la 20:54 09 Feb 2024

2024 a adus cea mai caldă lună ianuarie din istorie, a anunțat Observatorul European Copernicus.

Temperatura medie înregistrată pe glob a fost de 14 grade Celsius în ianuarie, după șapte luni în care recordul de temperatură a fost depășit. În ianuarie 2024, temperatura medie a aerului la suprafață a fost cu 0,7 grade Celsius peste media lunară a lunii ianuarie din perioada 1991-2020 și cu 0,12 grade Celsius peste temperatura celei mai calde luni ianuarie anterioare.

Din 2020 până acum, avem o abatere de 6,1 grade față de normal, media multianuală a lunii februarie fiind de -1 grad, iar temperatura medie a perioadei 1-8 februarie este de 5,1 grade.

Elena Mateescu, directorul general ANM, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, ce este cu valul acesta de căldură în luna februarie, după o perioadă destul de friguroasă, și a anunțat dacă vom mai avea sau nu iarnă în perioada următoare.

”Cu siguranță traversăm o perioadă foarte caldă, pentru că masa de aer de origine tropicală a abordat zona țării noastre încă din 5 februarie. Și iată, suntem deja în data de 9 februarie, interval în care zilnic temperaturile minime sau maxime au înregistrat recorduri, cea mai caldă zi din acest interval, și de altfel din iarna 2023-2024, fiind ziua de 6 februarie, când am înregistrat la 122 de stații meteorologice cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 6 februarie, chiar cu recorduri de temperaturi.

De pildă, la Drăgășani, 22,6 grade Celsius fiind considerat un record lunar la această stație pentru luna februarie, comparativ cu recordul anterior, de 22,2 grade Celsius, și la Zimnicea 22,4 grade, Calafat 22,3 grade sau Bechet 22,1 grade, în Capitală cea mai ridicată valoare fiind de 21 de grade Celsius.

Temperaturi de primăvară în februarie

Vremea caldă va rămâne de interes și la acest sfârșit de săptămână, când, în continuare, valorile de temperatură vor fi cu mult mai mari decât cele specifice datei din calendar. Mâine contăm pe valori între 11 până la 20°C, cu o maximă în Capitală de 18-19°C. De asemenea, ziua de duminică chiar 21°C și în Capitală 19-20° și chiar și debutul săptămânii viitoare va rămâne cu un ecart cuprins între 8-15°. Chiar dacă vor mai scădea temperaturile începând de marți, în sudul, sud-estul țării, valorile de 13-14° caracterizează o vreme mai caldă.

Și pentru că întrebați dacă mai vine iarna, cel puțin de marți, în regiunile intracarpatice, chiar și la munte, vom vorbi, mai ales la munte, la altitudini mai mari de 1.700m de precipitații, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, pentru că în aceste regiuni maximele vor fi unele mai coborâte și nu vor mai depăși 7-8°”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Elena Mateescu a explicat și ce se va întâmpla în România din perspectiva precipitațiilor, ținând cont de faptul că toată Europa se confruntă cu o secetă devastatoare.

”Ar fi bine să plouă în următoarea perioadă sau chiar să și ningă, deși, așa cum spuneam, în zonele mai joase de relief, temperaturile de 14-15° vor fi asociate cu precipitații predominant sub formă de ploaie.

Prima săptămână din luna februarie a adus o cantitate medie la nivelul României de numai 4,3l/m², comparativ cu o medie de 31,6l/m², în condițiile în care, în mod obișnuit, luna februarie este cea mai săracă lună în precipitații a iernii și anului în țara noastră și deja în jumătatea estică a țării ne aflăm la limita pragului de secetă pedologică, astfel încât ceea ce se va întâmpla în luna februarie până la final și chiar și în luna martie, pentru că intervalul noiembrie-martie reprezintă perioada de acumulare a apei în sol, cu siguranță va fi decisiv pentru ceea ce înseamnă pornirea în vegetație a culturilor înființate în toamna 2023, dar și pentru campania din 2024.

Așa cum arată informațiile, într-adevăr, ne așteptăm ca debutul săptămânii viitoare să aducă precipitații în cea mai mare parte a țării, la cantități moderate de 10-15l/m².

În zona montană înaltă, posibil intervale mai reci, cu precipitații mixte, însă în zonele mai joase de relief, așa cum arată informațiile la acest moment și chiar și prin actualizarea estimărilor pentru a doua parte a lunii februarie și prima parte din prima lună de primăvară, ne arată o perioadă mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai spus Elena Mateescu.

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole